Спират строежа на небостъргач в „Стрелбище“

Проверяват обектите на НИКМИ

Откриха нарушения, касаещи „Милениум център“

Столичният общински съвет прекрати градоустройствената процедура за строеж на небостъргач в “Стрелбище”. Общинските съветници единодушно решиха да поставят нова пречка пред намеренията на строителната фирма НИКМИ да издигне над 40 етажна сграда до кръстовището на булевардите “България” и “Петко Тодоров”.

Небостъргачът предизвика редица протести на живущите в района. НИКМИ получава терена от Столичната община със замяна през 2006 г.

Общия устройствен план от 2009 г., обаче гласи, че теренът е предназначен за зелена площ. Инвеститорът е обжалвал решението и Върховният административен съд разрешава строителството на високата сграда. Главният архитект на София Здравко Здравков, обаче, отказва да допусне градежа на небостъргача и заради това търпи солени глоби. “В рамките на един ден получих две глоби за общо 10 500 лв. Те са обжалвани, но от тази седмица отново има сигнал в прокуратурата срещу мен”, заяви Здравков. Сигналът е от Милчо Благоев, един от тримата директори на НИКМИ. Здравков подчерта, обаче, че битката за зелената площ ще продължи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък е възложила проверка на всички сгради на НИКМИ в града. Сезирана е Дирекцията за национален строителен контрол за нарушения на НИКМИ по една от сградите им от “Милениум център” между булевардите “Витоша” и “България”.

Според Здравков от строителната фирма са изградили без разрешение довеждаща инфраструктура до една от сградите си през общински терени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България