Споразумението между България и САЩ за достъп до информация за мигранти предстои да се приложи

Снимка: Архив

Споразумението между България и САЩ за достъп на страната ни до американска информация за мигранти, които са с висок риск, предстои да се приложи, независимо от смяната на администрацията. Това увери пред БНР заместник-секретарят по вътрешната сигурност на САЩ Алън Бърсин, който е на посещение у нас.

Разговорите бяха проведени между министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и секретаря по вътрешна сигурност Джех Джонсън в края на юли, по време на визитата на Бъчварова във Вашингтон. Техническите екипи на САЩ заедно с граничната полиция и ДАНС са обсъдили заедно плановете и сроковете за прилагането на споразумението, увери Алън Бърсин и добави:

"Дори и да се смени администрацията през януари, служителите, които работят върху нея, ще продължат. Има процеси между двете страни, които едва ли ще бъдат обект на промяна на политиката."

Той коментира бунтовете в бежанския център в Харманли така: "Напрежението между мигрантите където и да било винаги създава рискове. Наясно съм с безредиците и конфликтите, които се разразиха в Харманли в края на ноември. И ние сме имали подобни ситуации. Опасенията на хората са основателни, но това изисква мерки за сигурност, които, както разбирам, са били взети в този случай, а след това дори са били повишени. Моето впечатление е, че България предприема предпазливи стъпки, за да сведе рисковете до минимум и да реши проблема, като си дава сметка, че не може да го предотврати."

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка