Руски тролове сеели дезинформация за ваксините

Експерти смятат, че отказът от ваксини води до ръст на инфекциозни заболявания.

Ботове в социалните мрежи и руски тролове са разпространявали дезинформация за ваксините в туитър, за да създадат социално разделение в западното общество, твърдят американски изследователи, цитирани от Би Би Си.

Според тях за тази цел са използвани същите акаунти, които опитвали да повлияят на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Хиляди туитове “за” и “против” ваксините са използвани за създаване на “разкол” в обществото, казва Марк Дредзе от университета “Джон Хопкинс”. “Като играят и на двете страни, те рушат общественото доверие във ваксините и излагат всички нас на риск от инфекциозни болести”, отбелязва Дредзе.

Тази седмица Световната здравна организация съобщи за рекордно увеличение на случаите на дребна шарка в Европа и експерти хвърлят вината за това върху спад в броя на ваксинираните жители. Скорошно проучване показа, че и в САЩ расте броят на децата, които не са имунизирани поради религиозни или други причини.

“Голяма част от онлайн дискусиите за ваксините може да е създадена от зловредни играчи със скрити цели”, отбелязва Дейвид Бронятовски от университета “Джордж Вашингтон”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка