Според доклад на МВФ: Икономическата криза е като никоя досега

Влиянието на ограничителните мерки върху икономиката е по-голямо отколкото се очакваше, пише в доклад на МВФ.

Очаква ни несигурно възстановяване

Икономическата криза е като никоя досега и ни очаква несигурно възстановяване, пише в доклад на Международния валутен фонд. Глобалната икономика ще се свие с 4,9% през 2020 г., което е с 1,9% под прогнозата от месец април 2020 г. Пандемията от COVID-19 оказа по-отрицателно въздействие върху икономическата активност през първата половина на 2020 г., отколкото се очакваше, и възстановяването се очаква да бъде по-постепенно, отколкото беше прогнозирано по-рано, посочват от МВФ.

През 2021 г. глобалният растеж се очаква да бъде 5,4%. В резултат глобалният Брутен вътрешен продукт (БВП) за 2021 г. ще бъде с около 6,5% по-нисък спрямо прогнозите преди COVID-19 от януари 2020 г. Неблагоприятното въздействие върху домакинствата с ниски доходи е особено остро, пише в доклада на МВФ. За България от МВФ не са актуализирали прогнозата си от април за спад на БВП с 4% през 2020 г.

От фонда специално уточняват, че в настоящата прогноза има по-висока от обичайната степен на несигурност. В страните с намаляващи случаи на зараза по-бавното възстановяване в новата прогноза отразява очакваното трайно социално дистанциране през втората половина на 2020 г. Досегашните мерки срещу разпространението на COVID-19 нанесоха по-големи вреди върху икономическата активност и производството от очакванията, като предприятията продължават да въвеждат нови мерки за безопасност и хигиена на работното място.

В страните, които премахват ограничителните мерки правителствата трябва да смекчат загубите на доход на домакинствата със значителни и добре насочени мерки. Както и да предоставят подкрепа на фирмите, които са пострадали от ограниченията заради COVID-19.

Всички държави трябва да гарантират, че техните здравни системи са осигурени с достатъчно ресурси, посочват от МВФ.

Коментари

Задължително поле