На 27 март 2019 да почерпят

Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

80% от българските ученици възнамеряват да гласуват Според международно изследване за гражданското образование

Цели 79% от българските ученици възнамеряват да гласуват, когато достигнат съответната възраст, на национални избори, а 84% – на местни. Това сочи международното изследване сред ученици от осми клас, посветено на гражданското образование ICCS, съобщиха от пресслужбата на МОН.

Изследването се провежда от Международната асоциация за оценяване на образователните постижения /IEA/ съвместно с Австралийския съвет за образователни проучвания и Лабораторията за педагогически експерименти в университета Тре в Рим. У нас то се провежда и организира от Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование, съобщи днес експертът д-р Светла Петрова при представянето на резултатите. Неговата цел е да бъде събрана информация за знанията на учениците по гражданско образование, тяхната готовност за активно участие в граждански инициативи и отношението им към различни проблеми на обществото.

Българските осмокласници са на първо място по участие в граждански инициативи, свързани с опазването на околната среда и кампании в подкрепа на различни каузи. Около 54 на сто от учениците у нас /при 30 на сто средно за ICCS/ са участвали в дейности на екологични групи или организации през последната година. 39% са били част от младежка група, която организира кампания по конкретен проблем, при 24% в ICCS. Изследването показва още, че учениците, които са демонстрирали желание да участват в избори, са с по-високи резултати на теста от останалите. В сравнение с останалите участници в изследването българските ученици са готови в по-голяма степен да участват в различни прояви за изразяване на позиция по значими обществени или политически въпроси – дискусии, петиции, шествия или онлайн кампании. В сравнение с 2009 година се е повишила тяхната увереност да участват  в различни граждански инициативи.

Нараснало е и доверието на учениците в политическите институции като националното правителство, парламента и съда, като най-много ученици имат доверие в правосъдието – 69 на сто, а Народното събрание и правителството се радват на одобрението на повече от половината от подрастващите. Доверието на учениците в традиционните медии е – 61 на сто или по-високо от това на връстниците им в други страни. Резултатите от изследването сочат, че в държавите с утвърдени демокрации и стабилна икономика учениците с по-високи резултати на теста показват по-високи нива на доверие в политически и граждански институции. Преобладаващата част от учениците приемат, че хората трябва да имат равни права, независимо от техния пол или етнически произход. В по-голяма степен от своите връстници българските осмокласници смятат, че добрият гражданин трябва да се труди упорито – 53 на сто у нас  при едва 42 на сто в Европа.  Особено впечатление прави фактът, че 60 на сто от българските 15-годишни са на мнение, че добрият гражданин трябва да изучава историята на страната си, с което надвишават почти двукратно усреднения резултат от 38% за Европа.

Според 74% от запитаните ученици замърсяването на околната среда представлява една от най-големите заплахи за човечеството. На второ място осмокласниците  са поставили тероризма. – 67% у нас при 66% средно за страните от ICCS.  Заплахата от липса на работа тревожи 53% от българските деца, като стойностите кореспондират едно към едно със застъпваното от 53% схващане за труда като основополагащо отлика за добрия гражданин. Над половината или 66% от запитаните осмокласници смятат, че мъжете и жените трябва да имат равни възможности за участие в управлението.  За страните-участници в проучването средният резултат е 75%.  Мнозинството от учениците във всички държави подкрепят свободното придвижване и трудовата мобилност в ЕС.

В 80 на сто от случаите българските осмокласници са на мнение, че в бъдеще ще има по-голямо сътрудничество между европейските държави. Мнозинството от учениците имат силно чувство за европейска идентичност, подкрепят интеграцията и сътрудничеството между европейските държави най-вече в областта на икономиката, трудовата заетост и опазването на околната среда.

В изследването са участвали повече от 94 000 ученици и 37 000 учители от 24 държави, от които 16 в Европа, 5 – в Латинска Америка, и 3 в Азия. У нас изследването е проведено  от 7 март до 20 април 2016 година, като в него са участвали 2966 ученици от осми клас и 1549 учители от 147 училища. На учениците са задавани въпроси с различни равнища на сложност, свързани с познаването на гражданските права, задълженията на гражданите и работата на институциите. Средният резултат на българчетата е 485 точки от общо 1000, при усреднен резултат на учениците от държавите, участвали в проучването – 517.  С най-високи резултат са учениците от Дания – 586 точки.  С по-висок резултат на поставените въпроси са момичетата – 505 точки срещу 468 за момчетата. Българските ученици са повишили с 19 точки резултатите си по гражданско образование в сравнение с 2009 година.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.