Според прогноза на БНБ: До 13% спад на икономиката

Възстановяваме се от кризата в края на 2022 г.

Инфлацията ще се забави

Спад на икономиката на страната до 13%, прогнозират от БНБ за 2020 г. Но най-вероятно спадът на БВП ще бъде с около 8,5%. За второто тримесечие на 2020 г. ще бъде отчетен от най-големите в историята спадове на икономиката на България, но съществува голяма несигурност по отношение на мащаба на икономическия шок през този период, пише в периодичното издание на БНБ „Икономически преглед“. Поради неяснотата относно бъдещото развитие на епидемичната обстановка несигурността по отношение на БВП през второто полугодие също е много голяма. В резултат, на база наличните данни има 60% вероятност спадът на БВП за настоящата година да е между -4,1% и -13,1%, посочват от БНБ.

Най-голяма е вероятността за понижение на БВП с 8,5%, като причините за това ще бъдат основно свиване на потреблението и на инвестициите и в по-малка степен от негативния принос на нетния износ. Бюджетните разходи се очаква да допринасят положително за икономическата активност чрез по-високия размер на националните и на съфинансираните от ЕС правителствени разходи и инвестиции, посочват от БНБ.

За периода 2021–2022 г. предвиждаме постепенно възстановяване на икономическата активност, като в края на прогнозния период реалният БВП се очаква да достигне нивото си от 2019 г., пише в анализа. В най-голяма степен за нарастването на БВП през периода ще допринасят частното потребление и износът на стоки, както и допусканият силен растеж на публичните инвестиции.

Годишната инфлация се очаква да се забави значително – до 0,8% в края на 2020 г., отразявайки същественото понижение на международната цена на петрола в евро и негативните ефекти от свиването на потреблението, които очакваме да доведат до забавяне на инфлацията при услугите и понижение на индекса на цените на промишлените стоки, посочват от БНБ. В групата на храните също очакваме известно забавяне на инфлацията, определяно най-вече от месото и хлебните изделия, пише в анализа. Очакваме общата инфлация да се ускори до 1,4% в края на 2021 г. главно под влияние на допусканото нарастване на цената на петрола, след което да остане на сходни нива през 2022 г., допълват от Централната банка.

През втората половина на годината очакванията са формирането на предпазни спестявания да продължи да допринася за нарастване на привлечените средства в банките. По отношение на кредитирането прогнозата е за значително забавяне на годишния растеж в резултат от намаленото търсене на заеми в условията на влошена макроикономическа среда и несигурност относно продължителността на пандемията. Потенциален фактор за забавяне на растежа на кредита е и възможно допълнително затягане на стандартите и на условията за отпускане на нови кредити от страна на банките, както и по-малката им склонност да поемат риск, посочват от БНБ.

Прогноза на БВП

Показател: 2020, 2021, 2022
БВП -8,5%, 5,1%, 4,6%
-частно потребление -5,3%, 3,8%,3,3%
-правителствено потребление 3,8%, 0,2%, 2,2%
-инвестиции -17%, 7,2%, 9,8%
Инфлация 0,8%, 1,4%, 1,3%
Заетост (промяна) -3,3%, 0,7%, 0,6%
Ниво на безработица 6,6%, 6,1%, 5,6%

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика