Според проучване на „Галъп“: Над половината от избирателите не са твърдо против коалиция между БСП и ГЕРБ

43,1% са категорично против евентуална коалиция между БСП и ГЕРБ след предсрочния вот, 28,6% биха я приели само при определени обстоятелства, като цяло „за“ са 22,7%.

Това сочат данните от експресен телефонен сондаж, възложен, проведен и финансиран от „Галъп интернешънъл“. Сондажът е проведен на 7 и 8 февруари сред 800 пълнолетни българи в цялата страна.

1Все по-интересен става въпросът дали Бойко Борисов може отново да е министър-председател. Мненията за съдбата на Борисов са полярни. 48,1% смятат за важно той да не е във властта след изборите, а 39,8 намират за необходимо той отново да е във властта. Това създава допълнителна интрига около изборите, гласи анализът на "Галъп".

Интригата на изборите става все по-сериозна и заради енергичната политическа дейност на Корнелия Нинова. Например, 67,2% от запитаните са чули за конгреса на БСП. Речта на Нинова се харесва на 53,1% от запознатите, а 34,7% са на обратното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Този индикатор допълнително създава усещането за сериозен сблъсък между двете основни формации в контекста на изравнените сили между тях.

Първите впечатления от служебното правителство са по-скоро благоприятни. 37,9% споделят позитивни оценки, а 5,6% - с негативни. Закономерно, висок е делът на хората, които тепърва ще формират позиция - 45,4%.  2

Все по-любопитен става въпросът с машинното гласуване. Най-голям дял от 44,4% смятат, че ако се създаде проблем, вина носи най-вече законодателят, който е поставил трудно изпълними изисквания. 19% виждат вината в ЦИК, а 6,6% - в служебното правителство. Очевидно българите са склонни да отнесат проблема към недостатъците на законодателната дейност у нас – вероятно в синхрон с общото ниско мнение за парламента. Ниското доверие в съда също се отразява.

3

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика