Според "Уикилийкс": 150 български IP адреса са шпионирани от ЦРУ

В списъка с IP адреси, следени от американското ЦРУ, които са качени на сайта на "Уикилийкс" има и 150 адреса от България, съощи БНТ.

През седмицата "Уикилийкс" огласи хиляди секретни документи, в които подробно се описва как американското правителство може да следи комуникацията на различни видове електронни устройства, включително телефони и смарт-телевизори на обикновени потребители. В списъка от 360 страници има хиляди IP адреси от целия свят. Според "Уикилийкс", ЦРУ ги е използвало или е имало намерение да ги използва за следене и шпионаж.

Сред 150-те български адреси, са най-големите интернет-доставчици в България, телекомуникационни компании, банки, университети. Според "Уикилийкс" и експерти, най-вероятно IP адресите на тези институции и фирми са били "зомбирани", т.е. използвани за следене на трети компютри и устройства.

Междувременно в САЩ федералните агенции започват криминално разследване заради публикуваната от "Уикилийкс" информация. Говорител на американския президент Доналд Тръмп заяви, че според държавния глава, системите на ЦРУ са остарели и трябва да бъдат модернизирани.

"Президентът е много обезпокоен от публикуването на секретни информации, което отслабва националната ни сигурност", каза Шон Спайсър в отговор на въпроси за новите разкрития на Уикилийкс. Разкритията ще бъдат обсъждани на среща на президента с директора на ЦРУ Майк Помпейо по-късно днес, посочва Асошиейтид прес.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка