Според учени: Прост механизъм в мозъка задейства моногамното поведение

Учени откриха 24 гена, които превръщат животни от повърхностни любовчии във верни партньори за цял живот.

Подобен генетичен профил може да играе роля и за продължителните връзки на хората, съобщиха в. "Дейли мейл" и в. "Индипендънт".

Много животни, като албатросите, образуват двойки, за да отглеждат заедно потомството си. Други имат по няколко любовни партньори през един развъден сезон.

За да разберат защо някои животни са моногамни, а други сродни на тях живеят в промискуитет, учени от университета на Тексас изследваха гените, които са активни в мозъците им. Те установиха, че сред десет вида животни, разделени от милиони години еволюция, при моногамните мъжкари се повтаря еднакъв модел от 24 гена.

На практика моногамното поведение може да е много сложно. Резултатите от изследването обаче показват, че в основата му е прост механизъм в мозъка, който го задейства.

Учените са работили с мишки, полевки, пойни птици, жаби и риби цихлиди. Те не са имали общ предшественик повече от 450 милиона години. Специалистите са се заинтригували от това как еднакъв "комплект с инструменти" се появява отново и отново в дървото на живота.

"Има запазени комплекти гени, които се използват за определени неща" - обясни д-р Ребека Йънг. Това е характерно не само за механизмите, контролиращи физически процеси като растеж на крайници, но и лежи в основата на поведения, например птичите песни или агресията.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл