На 27 юни 2019 да почерпят

Мюсюлманин обнови църква в Преславско Сърбин градил храма преди 122 г., сега Али Кюлюмов помогнал с работници и материали

ДАНС гони дъщерни фирми на офшорки Банките докладват за съмнителни плащания над 50 евро

Хореографът Фреди Франдзути: Еротиката е важна част от „Кармина Бурана”

„Фолксваген” предпочита София пред Измир Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Според 44% от българите има раси, които превъзхождат останалите

Мнозинството от хората и мнозинството от страните, изследвани от Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, смятат, че не съществува превъзходство на едни раси, религии или култури над други раси, религии и култури. Въпреки това, в чувствителен дял изследвани страни общественото мнение по този въпрос е разделено.

Това показват данните от 40-ото юбилейно издание на глобалното допитване на Световната асоциация «Галъп интернешънъл». Изследването е ежегодна традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г. Тази година то бе проведено в 66 страни по целия свят.

Въпреки преобладаващото убеждение за расово, религиозно и културно равенство, в няколко страни има мнозинство, което смята, че съществува и религиозно, и културно, и расово превъзходство. Сред тези страни личат най-вече Бангладеш, Гана, Индия, Нигерия, Афганистан, Парагвай и др. Между 50 и 80% от населението им отговаря с „напълно съгласен“ и „по-скоро съгласен“ на твърденията, че „някои раси превъзхождат други раси“, „някои религии превъзхождат други религии“, и „някои култури превъзхождат други култури“. На другия полюс са най-вече западните общества.

България и балканските общества са по-скоро раздвоени. У нас няма сигурни мнозинства в подкрепа на религиозното, расово и културно равенство. Например, 45% не са съгласни, че някои религии превъзхождат други религии, но сходен дял – 37% са съгласни. По отношение на това дали някои раси превъзхождат други раси отговорите у нас са на практика поделени между съгласие и несъгласие – 44% споделят това мнение, а 45% – не. 50% у нас смятат, че някои култури превъзхождат други култури, а малцинство от 35% са на обратното мнение.

Основната цел на изследването не е да измери нива на расизъм, нито чувството на културно или религиозно превъзходство. Основният интерес е да се разсъждава върху вътрешните баланси в страните. Очевидно е, че всички онези страни, които се чувстват стабилни и не усещат заплахи, показват по-ниски нива на вяра в религиозно, културно и расово превъзходство, отбелязват от „Галъп“.

Като основни фактори, които стимулират широко разпространеното усещане за неравенство в тези три полета, Световната асоциация посочва:

  • Остри вътрешни конфликти и проблеми в даденото общество
  • Остра външна нестабилност и очакване за интервенция отвън
  • Дълбока трансформация на съответното общество, водеща до дълбоко усещане за несигурност

„Като цяло, глобалната толерантност към расовите, религиозните и културните различия е доминираща норма. Изключения от тази норма се появяват в страни, нации и региони със сериозни външни и вътрешни конфликти. Има страни, в които регистрираме осезаемо разделение на общественото мнение по тези въпроси („разделени“ страни), и това най-вероятно е индикатор за протичащи в тези общества дълбоки процеси на трансформация.“, коментира президентът на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“ Кънчо Стойчев.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Един поглед на столипиново и факултета и ти става ясно, че някои раси дори не заслужават да бъдат наричани раси…

  2. Ренесанс трябва навсякъде ! Така човек ще стане едно творческо същество , за което божествената сила го е създала . Нов прочит на всичко трябва Също трябва повече истина

  3. Че тя и меркел смята, че арабите ще обогатят немското и стадо….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.