Спортисти с олимпийски статут на игрите

Световната антидопингова агенция (ВАДА) отстрани Русия от участие на големи спортни форуми за 4 години за неспазване на допинг правилата. А също забрани на страната да организира състезание от най-висок ранг. Все още няма яснота дали сборная изобщо ще може да участва на игрите Токио 2020 или ще й се наложи отново да излезе под неутрален флаг. В олимпийската история има и други случаи, в които спортисти са били без националните си символи. Ето и някои от тях:

Москва 80

Общо 68 страни бойкотират XXII летни олимпийски игри в Москва 80. Сред тях са САЩ, Канада и тогавашната ФРГ. Инициатор на бойкота става американският президент по онова време Джими Картър. А причината е действията на Съветския съюз на територията на Афганистан. Някои държави обаче, въпреки че подкрепят бойкота, позволяват на спортистите си да избират дали да участват или не. Такава позиция заемат Австралия, Нидерландия, Белгия, Великобритания, Дания, Ирландия, Андора, Сан Марино, Франция и Швейцария. Победител в турнира по джудо става италианецът Ецио Гамба, който от 2008-а поема и поста на старши треньор на Русия. На най-високото стъпало се качва и британският атлет Себастиан Коу, настоящ президент на Международната федерация по лека атлетика.

Лос Анджелис 84

В отговор на бойкота на олимпиадата Москва 80, организиран от САЩ и други страни от Западна Европа, държавите от бившия соцлагер отговарят със същото в Лос Анджелис 1984. Изключение прави Румъния. А соцлагерът си организират свои игри – Дружба 84. В Лос Анджелис пък не участват 14 държави, включително и България.

Барселона 1992

На зимните игри във френския град Албервил през 1992-а бившите страни от разпадналия се Съветски съюз участват под името „сборен отбор“. В състава има представители от Армения, Беларус, Казахстан, Русия, Украйна и Узбекистан. Тимът печели 9 златни медала и в общото класиране заема второ място. А когато атлетите се качват на стълбичката, се вдига олимпийският флаг и звучи химна на състезанието.

Същата година на летните игри в Барселона, заради санкциите на ООН срещу Югославия, на спортистите не разрешават участие в отборните състезания. Но им позволяват да стартират в индивидуалните дисциплини, като неутрални атлети. Така 58 души в 13 вида спорт участват с олимпийския флаг. В испанската столица стартират и състезатели от бившите републики на СССР. Но този път в сборния тим влизат 12 държави. Атлетите им печелят 45 титли и заемат първото място в общото класиране. А основната разлика между зимната от лятната олимпиада, е че на последната за всеки победител в индивидуалните дисциплини се вдига знамето на страната и звучи държавният химн.

Сидни 2000

На първата олимпиада от новия век – Сидни 2000 четирима спортисти от Източен Тимор участват като олимпийски атлети. По това време страната се намира в процес на получаваме на независимост от Индонезия, не разполага и с Национален олимпийски комитет. А заради отсъствието на легитимно правителство пълноценното участието на спортистите става невъзможно, затова се прибягва до неутрално участие.

Лондон 2012

На летните олимпийски игри Лондон 2012 бяха допуснати четирима независими атлети от Южен Судан. Година по-рано страната се отделя от Судан и в онзи момент няма Национален олимпийски комитет. МОК разрешава още на трима спортисти от Нидерланските Антилски острови да участват под неутрален флаг на олимпиадата. Атлетите могли да избират да излязат с олимпийска символика или да са представители на Нидерландия и Аруба.

Сочи 2014

На старта на зимните игри Сочи 2014 спортистите на Индия участват под неутрален флаг, а в края – с националния си. Причината е, че през декември 2012 МОК отменя признанието на олимпийския комитет на страната. А определянето на състава става въз основа на кодекса на правителството, което е нарушение на изискванията на МОК за автономност на олимпийските игри. По време на състезанията комитетът оттегля решението си за дисквалификация и на 16 февруари флагът на Индия официално е издигнат.

Рио 2016

На лятната олимпиада Рио 2016 олимпийски статут получава отбор на бежанците от Южен Судан, Сирия, Демократична Република Конго и Етиопия. Участват общо 10 спортиста, но нито един от тях не показва високи резултати. Освен това в Рио под неутрален флаг се състезават и 9 атлети от Кувейт, тъй като Националният олимпийски комитет е разформирован заради намесата на държавата в спортните федерации. Тогава Фахид ад Дайхани печели златото в ловната стрелба на трап, а Абдула ар Рашиди взима бронз в дисциплината скит.

Пьонгчанг 2018

На зимните олимпийски игри Пьонгчанг 2018 Русия участва под неутрален флаг заради системно нарушаване антидопинговите правила. На форума не бяха допуснати 47 елитни състезатели, сред тях и 6-кратният олимпийски шампион в шорттрека Виктор Ан, който е роден в Южна Корея, но взе руски паспорт. Все пак на форума т.н. „олимпийски спортисти на Русия“ взеха 17 отличия, от които 2 златни, 6 сребърни и 9 бронзови и се наредиха на 13 място в крайното класиране. По време на игрите не мина и без допинг скандал. Бронзовите медалисти на смесени двойки в кърлинга Александър Крушелицки и Анастасия Бризкалова бяха принудени да върнат отличието, тъй като в пробата на Александър бе установено наличието на мелдоний.

Коментари

Задължително поле