Спортните автобиографии хит сред читателите

В последните 3 години автобиографиите на величията в спорта са сред най-актуалните четива на българския пазар. Издателствата правят всичко възможно да задоволят интересите и търсенето на родния запалянко. Именно заради това в продажба вървят автобиографии на звезди в най-комерсиалните спортове - футбол, баскетбол, тенис, Формула 1, професионален бокс, лека атлетика. И не само - легенди на алпинизма и снукъра също са на пазара. Интересното е, че тази категория книги се търсят не само от спортните фенове, но и от хора, които искат да развиват успешен бизнес.

„Определено има голямо търсене – каза Христо Блажев, зам. главен редактор в издателство „Сиела“. - Феновете на спорта имат не само достъп до всяко важно събитие на планетата, но и желание да четат повече и за основните действащи лица - спортисти и треньори. Книгите дават възможност тези разпознаваеми по цял свят герои да бъдат опознати по-добре, а тайните на успехите им - поне малко разкрити. Разбира се, биографиите са и вдъхновение за най-малките читатели, мечтаещи за спортна слава.“

И казаното от Блажев се потвърждава от интереса към „Лидерът“, втората книга на големия сър Алекс Фъргюсън. В нея шотландският гений разкрива тайните си на успеха и начините за управление на голям екип от хора. А първата преведена на български книга на Фъргюсън е „Моята автобиография“. До голяма степен именно нейният успех предизвика лавина от търсене на още подобна литература на пазара.

„Моята автобиография“ на Фъргюсън е една от най-продаваните книги на 2014 г. - добави Блажев. - Миналата 2016-а издадохме и „Лидерът“, която е нейно своеобразно продължение, и тя стигна до хиляди читатели и фенове.“

Истински фурор предизвикаха автобиографиите на Златан Ибрахимович, Майкъл Джордан, Майк Тайсън (издадени са две) и Михаел Шумахер. На пазара са и тези на Мишел Платини, Рафаел Надал, Жозе Моуриньо, Арсен Венгер, Юсейн Болт, Серина Уилиямс, Новак Джокович, Рони О'Съливън, Рой Кийн, Андреа Пирло, Наско Сираков, Боян Петров, Андреа Агаси, Стивън Джерард, Стилиян Петров и Ланс Армстронг.

„Скоро очакваме и сензационната автобиография на великия Йохан Кройф - разкри Блажев. - Истински, неподправени мемоари на един от най-големите футболни гении. През есента на български ще се появи и книга на Рууд Гулит.“

Автобиографията на Кройф се очаква на пазара през април. А за нейния успех гарантира лично Пеп Гуардиола, неговият възпитаник в „Барселона“.

„Всяка тренировка под ръководство на Кройф беше като лекция в университет - доверява Гуардиола, настоящ мениджър на „Манчестър Сити“. - Йохан ни говореше за „ефект на пеперудата“ - един добър пас в началото може да създаде нещо прекрасно в края. Мислех, че знаех всичко за футбола, но когато започнах да работя с него, пред мен мен се откри един нов свят. След като прочетете неговата книга, ще разберете какво точно имам предвид.“

Преди автобиографията българският читател ще може да се сдобие и с друга книга, посветена на Кройф. Тя вече е на пазара. Написана е от известният френски футболен журналист и коментатор Шериф Гемур. В „Йохан Кройф - гений и деспот“ авторът очертава символично в 14 глави вечния спомен за митичния номер 14.

Тайните на Карло Анчелоти също ще стигнат до българските читатели. Настоящият треньор на „Байерн“ (Мюнхен) е печелил първенствата на Италия, Англия и Франция. Вдигал е трофея в Шампионската лига, Суперкупата на Европа, Световното клубно първенство, Интертото, ФА Къп, Купа на Италия, Къмюнити Шийлд и Купата на краля. Бил е начело на грандовете „Ювентус“, „Милан“, „Челси“, ПСЖ и „Реал“ (Мадрид).

„Неговата книга „Тихият лидер“ не е биография - пишат от издателството „Жануа'98“. - Тя не е типичното похвално слово на успелия човек, драматично описание на върхове и падения, или поредица от забавни случки, в които героите са най-скъпоплатените футболисти на планетата. Тези неща са само нюанси, а идеята на книгата е много по-мащабна. Какво е най-доброто гориво за задвижването на съвременната бизнес машина? Какъв трябва да бъде шефът на една успешна фирма и как да извлече максимума от своите служители? Има ли успешен модел, който да се прилага в съвременния корпоративен свят?...

Всички тези въпроси са без категоричен отговор, но Карло Анчелоти разкрива своя подход, донесъл му невероятни успехи в най-конкурентните първенства в света“.

А настоящите футболни гении Лионел Меси и Кристиано Роналдо още покоряват на зеления терен. Вкарват голове и печелят трофеи. Със сигурност преживяват и своите лични драми, които рано или късно ще бъдат на една ръка разстояние от нас. Облечени в лъскави корици, ще надничат от витрината на най-близката книжарница. А дотогава Меси и Роналдо ще продължават да пишат своята история.

В България книжния пазар за спортни герои засега се представя от биографии на „стоп кадър“. Фотоалбуми с историите от дете през триумфите до наши дни на идоли на нацията. Началото с огромен успех постави „Стоичков - това съм аз“. Последва я тази седмица „Да прескочиш света“ за гениалната Стефка Костадинова. В дните преди Великден се чака „Всичко е борба“ - историята на спортния феномен Валентин Йорданов.

Реално това са тримата най-успели футболист, спортистка и спортист в България. Авторите имат намерение в същия формат и обем да се представят в годините и други идоли на нацията от златния период на БГ спорта в своеобразна поредица „Енциклопедия на българските спортни герои“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена