Спортните "Икари" - награди за звездите на бъдещето

В неособено успешната година за българския спорт, все пак се намериха достатъчно герои, които да оберат спортните „Икари“. Този приз по правило е награда за голямо постижение в кариерата на всеки спортист, но този път Фондация „Български спорт“ предприе различен подход и раздаде отличията предимно на състезатели, които дадоха надежда, че могат да постигнат повече в следващите години. Бъдещето ще покаже дали сегашните награди ще се превърнат не в заслужен венец на кариерите на спортистите, а в начало на дълга редица.

Така бяха отличени гребецът Борис Йотов, лекоатлетките Лиляна Георгиева и Александра Начева, Мария Йовкова (тенис на маса), Мирослава Минчева (спортна стрелба) и Християн Стоянов (лека атлетика, паралимпикс).

Не точно такъв е случаят с Радослав Янков. Сноубордистът спечели малката световна купа в паралелния гигантски слалом и зае второ място в генералното класиране за Големия кристален глобус. Той вдигна на крака препълнените трибуни на Бъндеришка поляна по време на първия старт в Банско през февруари. От Янков обаче също се очаква повече в бъдещето, при това в най-близко. Той е основната ни надежда за медал от зимните олимпийски игри в Пьонгчан през февруари.

„Благодаря на фондация „Български спорт“ за признанието, такива награди са голяма чест за мен! – заяви чепеларецът. – Изпращам много добра година. Пожелавам си през следващата да съм здрав. Доволен съм от подготовката, амбициите ми винаги са високи. Конкуренцията е силна, както винаги. Първоначалните ми резултати не са най-добрите, но това не ме притеснява. Има олимпиада и гоня върхова форма точно за нея. Имам и някои детайли за изчистване по екипировката, иначе като цяло се чувствам добре.“

Специалните награди също отидоха предимно у млади и обещаващи състезатели. 16-годишната фехтовачка Йоанна Илиева е „млад и талантлив спортист“, а дарилият бронзовия си медал от юношеското първенство по лека атлетика Мартин Живков получи приза за феърплей. Логично отличието за „шампионско дълголетие“ отиде у опитен спортист – световният шампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев.

Доайенът на българския спорт Цено Ценов пък връчи „Икар за феърплей“ на младия лекоатлет Мартин Живков, който дари бронзовия си медал на 400 метра от републиканското първенство за юноши младша възраст на свой съперник, дисквалифициран за влизане в чужд коридор.

В категория „Отбор на годината“ бяха отличени националните от женския тим по волейбол до 23-годишна възраст, които спечелиха бронзов медал от световното в Словения.

„За мен най-радващото е, че днес обърнахме сериозно внимание и оценихме подобаващо работата на младите ни спортисти – заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. – Имаме много сериозна, мощна вълна от млади спортисти – младежи и девойки, които достойно защитават цветовете на България на международните спортни форуми и аз се надявам съвсем скоро те да затвърдят престижа и авторитета си и при най-големите.“

Кралев добави, че българските спортисти имат на разположение всичко необходимо за участието си в Пьногчан 2018.

„В зимните спортове най-важна е годината преди олимпиадата и осигуряването е направено още с бюджетите за 2017-а – заяви Кралев. – Подготовката се движи отлично, спортистите ни в голямата си част са в чужбина, където има по-добри условия. Надявам се да излязат максимално мобилизирани в Пьонгчан. Най-големите ни надежди са свързани със сноуборда. Сани Жекова и Радо Янков са в много добра форма от започването на сезона. Декември не е пиковият месец в представянето им, така че съм оптимист за представянето им в Пьонгчан.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт