Спортният министър Красен Кралев даде старт на маратона Варна 2018

Български зет от Мароко триумфира в класическото бягане

Почти двойно повече участници в сравнение с миналата година се състезаваха в маратона Варна 2018 г. , старт на който дадоха в неделя министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на града Иван Портних. В третото издание се записаха общо 925 бегачи при 500 през миналата година. Варненският маратон е вече с лицензирано трасе, след като сертификатът от Международната лекоатлетическа федерация /ИААФ/ беше получен преди дни и това позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите.

„Преди 3 години, когато взехме решение да направим тази верига бягане, бяхме прави. Един маратон в София не беше достатъчен, изключително съм доволен от това, което се направи във Варна и Стара Загора.Знам, че много българи бягат, това за тях е ежедневие и им даваме възможност да се изявят. Във Варна виждам състезатели, с които съм се надбягвал преди 30 години, още ги държи тръпката към този спорт”, каза министър Кралев.

Състезаващият се за Италия мароканецът Ахмед Насеф, който е български зет, триумфира в класическото бягане на 42.195 км с време 2:22.55 часа. Това е втора негова победа в надпреварата във Варна, след като беше победител преди две години в първото издание на маратона. При дамите завърши първа кенийката Рут Матебо с време 2:47.45 часа. Наградният фонд е 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди. За победителите в класическия маратон са предвидени по 8000 лв. при мъжете и жените. В това надбягване участваха 120 елитни състезатели от 22 страни. 152 участваха в дисциплината на 21 км, 203 на 10.5 км., сред които най-младият беше на 7 години, а най-възрастният на 71 г. В масовия маратон на 2 км се пуснаха 450 участници, сред които имаше и две 3-годишни хлапета.

Маратонът става прекрасна традиция за Варна. Лицензираното трасе е гаранция, че състезанието става все по-престижно. Варна е прекрасен домакин на спортни прояви от такъв ранг. И се надявам това да е предпоставка да станем град на спорта за 2019 г., каза кметът Иван Портних.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България