Спортният министър: Трябва да се търси лична отговорност при хулиганството

Снимка: Архив

Спортният министър Красен Кралев коментира пред БНТ, че основният пропуск, който до момента е имало в стратегията за борба с футболното хулиганство е, че фокусът е бил на грешно място - към клубовете, а, по думите му, това трябва да се промени и той трябва да бъде върху личната отговорност. Той заяви още, че се надява до година да се финализира новият закон за футболното хулиганство като са нужни промени и в наказателния кодекс, така че да може МВР и БФС да налагат санкции на тези хора, които са извършили престъпление, а не само съдът.

Кралев заяви, че на срещата след инцидента с ранената полицайка са взели важни стратегически решения.

"Ако имаме волята и упоритостта да се докарат до край, мисля, че ще се справим с този проблем. Всички се обединихме около това, че основният пропуск, който има в стратегията за борба с футболното хулиганство е, че фокусът е бил поставен върху грешно място, т.е до момента всички санкции търпят клубовете, когато феновете извършват инцидентът, страда клубът. Той няма как да контролира изцяло тези агитки. Винаги има едни 10,20 души, които тероризират хората, които са на стадиона, защото крайната цел е родителите да заведат децата си на стадиона. Децата отсъстват от стадионите, защото смятат, че това е опасно", каза Кралев.

Спортният министър заяви още, че са си поставили краткосрочни и дългосрочни цели. Сред краткосрочни са поставяне на достатъчно количество камери с качество 4к и приближаване на образа 36 пъти. До края на август ще има торникети и на входовете ще поставим камери, които да снимат всяко лице, което влиза.

Кралев заяви, че депутатите са поели ангажимент да направят спешни мерки в сегашния закон за футболното хулиганство.

Другото важно според министъра на спорта е, че трябва да се реши кой носи отговорност, как става идентифицирането на тези хора и кой носи отговорност за недопускането им.

"Всички сме обединени, че санкциите върху тези хора, коти са извършили подобен род престъпления, се налагат от Съда. Процедурата е много тежка, тромава и отнема години. Новият закон трябва да регламентира и даде право на Министерството на спорта, МВР, клубовете и БФС те да налагат санкция на такива хулигани за недопускане за гледане на мачове", допълни министърът.

Духът на футбола са феновете и не трябва да се правят компромиси, независимо кой е клубът, каза още министър Кралев, който сподели, че е оптимист за изработването на новия закон, като според него не е сложно, но трябва целенасочена и упорита работа.

По въпроса за уредените мачове Кралев обобщи, че проблемът в световен мащаб е, че футболните срещи, които са съмнителни, намаляват, а се увеличават в другите спортове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България