Спор в кабинета кога спираме въглищата

Служебният премиер Стефан Янев и заместникът му Атанас Пеканов представиха Плана за възстановяване и устойчивост, който ще изпратят утре в ЕК.

Според вицепремиера Пеканов предлагаме 3 дати

В Плана за възстановяване е записана 2038 г., но ще искаме 2040 г., уточни премиерът Стефан Янев

Пращат документа утре в ЕК

Спор в служебния кабинет коя точно дата сме записали в Плана за възстановяване и устойчивост за затварянето на въглищните ни централи се разрази на брифинг, след като Министерски съвет одобри документа.

Според вицепремиера Атанас Пеканов страната ни била посочила 3 дати, като коя от тях ще се приеме за окончателна, зависело от следващия парламент и правителство. Той обаче веднага беше контриран от премиера Стефан Янев, който заяви, че датите са две - индикативната дата за спиране на централите, записана в плана, е 2038 г., като кабинетът щял да преговаря за 2040 г. Не е добре да създаваме усещането, че крием нещо от хората, опита да обясни разминаването Янев.

Механизмът за фиксиране на тази дата тепърва предстои, на базата на технически анализ. Но нека да не си играем с датите и да не плашим хората, защото, включително вчера, хората бяха тук, отпред, каза служебният министър-председател.

Като промени в плана за възстановяване, който утре ще бъде внесен в ЕК, Пеканов посочи увеличаването на дела на грантовете или безвъзмездните средства за бизнеса за сметка на финансовите инструменти или заемните средства. Така от 1,2 млрд. лева за бизнеса, грантовете ще са за 840 млн. лева, а заемите - за 360 млн. лева, допълни той. Със 100 млн. лева се повишават парите за изкуствено осветление, за което настоявали и общините, каза вицепремиерът. Той обаче не можа да каже кога страната ни ще получи първите пари от плана, които редица страни вече взеха. Това зависело от това как ще протекат преговорите, каза Пеканов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес