На 18 август 2019 да почерпят

Ясписът не се побира в рамки От палитрата на луд художник

Евакуираха луксозен хотел и къмпинг на Гран Канария заради горски пожар

Експерти: Поне месец ще отнеме цялостният ремонт на моста край Дупница Пожарът на 13 август е засегнал 13 колони и 13 греди

Кои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Спор в общинския съвет в Сливен: Почистено ли е било, или не в Стара Загора?

Непочистените от леда настилки при рязкото застудяване в Сливен станаха повод за прения в общинския съвет. Адвокат Момчил Пантелеев, съветник от Гражданско сдружение „Св. Георги Победоносец”, припомни, че сдружението е внесло питане по този повод до кмета Стефан Радев /ГЕРБ/.

От получения писмен отговор Пантелеев останал с впечатление, че администрацията била изключително доволна от свършеното. Било организирано ръчно и машинно почистване на главните улици, през тъмната част на денонощието, за да не се смущавали гражданите и била „постигната степен на придвижване при зимни условия на МПС-та и хора” – цитира той. „Полученият отговор ме накара да си задам въпроса: Дали аз не съм жител на Сливен? Всички бяхме свидетели в какво състояние бяха улиците и тротоарите. По няколко пласта лед. Заради тежката обстановка беше свикан кризисния щаб в общината, бяха извикани хора от полицията и пожарната, но не и от фирмата по почистването „Грийн партнерс БКС”-София. Същата фирма чисти и Стара Загора. Разликата е огромна. И въпреки това, кметът на Стара Загора заяви, че ще й наложи санкции” – посочи Пантелеев.

Снегопочистването е тема, която дава основание за популистко говорене – контрира от своя страна Стефан Радев. През зимата улиците не били като през лятото и винаги можело да се намери някой, който да кажел:”Нищо не е почистено!” – обясни пред местния парламент той. Неговите наблюдения за Стара Загора били различни от тези на Пантелеев. В Сливен почистването не било по-лошо, отколкото в Стара Загора, даже София – каза кметът. „Ние сме похарчили 37 хил.лева за тези дейности. Да, ограничаваме се с това, с което разполагаме. Тези пари са по-малко от размера на глобите, които на някои места ще налагат. Така че тези кметове, които глобяват с по 50 хил.лева фирмите, не знам колко пари са били заделили за снегопочистване” – отвърна още Радев. Спорът „почистено ли е било в Стара Загора, или не” измести темата за други две неща. Първо, до колко стотиците безработни по програмите за временна заетост са били включени в зимното почистване на пързалката от лед по настилките. И второ, дали общината може да контролира работата на фирмата-изпълнител, към която има 5 млн.лева неплатени задължения от предишни години.

Според статистиката, само в областната болница през първите два дни на обледяването са потърсили помощ 30 души със счупени и навехнати крайници.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.