Брюксел обяви край на гръцката криза

ЕС смени тона за бежанците Йотингер призова за съпричастност към южните членки на съюза

Чума по свинете идва към България

Сталоун и Батиста в жанрова тупалка

Губим 6 млн. лева от износ на трюфели Скъпите гъби се събират за експорт, но никой не плаща данъци

Издирват беглеца Басри с хеликоптер (обзор) Опровергаха твърдения, че Борис Иванов е имал съучастник

Протестиращи майки искат да знаят как се финансират организациите на хората с увреждания

Автобуси блокират центъра на столицата Протестират срещу създаването на автомобилна камара

Умря последният бял тигър в зоопарка в Синсинати

Милиарди да ни дават, няма да приемем бежанци (обзор)

Доналд Тръмп ще въведе мита от 20 процента за внос на европейски автомобили

София дава на половин цена общински имоти за култура

Захариева: Не сме на път да признаем македонската нация и такива клаузи не присъстват в договора

Борисов запозна Орбан с позицията си за затваряне на външните граници на ЕС

41-годишен мъж e загинал при катастрофа на автомагистрала „Хемус” край Девня

Спор в общинския съвет в Сливен: Почистено ли е било, или не в Стара Загора?

Илюстрация: Pixabay

Непочистените от леда настилки при рязкото застудяване в Сливен станаха повод за прения в общинския съвет. Адвокат Момчил Пантелеев, съветник от Гражданско сдружение „Св. Георги Победоносец”, припомни, че сдружението е внесло питане по този повод до кмета Стефан Радев /ГЕРБ/.

От получения писмен отговор Пантелеев останал с впечатление, че администрацията била изключително доволна от свършеното. Било организирано ръчно и машинно почистване на главните улици, през тъмната част на денонощието, за да не се смущавали гражданите и била „постигната степен на придвижване при зимни условия на МПС-та и хора” – цитира той. „Полученият отговор ме накара да си задам въпроса: Дали аз не съм жител на Сливен? Всички бяхме свидетели в какво състояние бяха улиците и тротоарите. По няколко пласта лед. Заради тежката обстановка беше свикан кризисния щаб в общината, бяха извикани хора от полицията и пожарната, но не и от фирмата по почистването „Грийн партнерс БКС”-София. Същата фирма чисти и Стара Загора. Разликата е огромна. И въпреки това, кметът на Стара Загора заяви, че ще й наложи санкции” – посочи Пантелеев.

Снегопочистването е тема, която дава основание за популистко говорене – контрира от своя страна Стефан Радев. През зимата улиците не били като през лятото и винаги можело да се намери някой, който да кажел:”Нищо не е почистено!” – обясни пред местния парламент той. Неговите наблюдения за Стара Загора били различни от тези на Пантелеев. В Сливен почистването не било по-лошо, отколкото в Стара Загора, даже София – каза кметът. „Ние сме похарчили 37 хил.лева за тези дейности. Да, ограничаваме се с това, с което разполагаме. Тези пари са по-малко от размера на глобите, които на някои места ще налагат. Така че тези кметове, които глобяват с по 50 хил.лева фирмите, не знам колко пари са били заделили за снегопочистване” – отвърна още Радев. Спорът „почистено ли е било в Стара Загора, или не” измести темата за други две неща. Първо, до колко стотиците безработни по програмите за временна заетост са били включени в зимното почистване на пързалката от лед по настилките. И второ, дали общината може да контролира работата на фирмата-изпълнител, към която има 5 млн.лева неплатени задължения от предишни години.

Според статистиката, само в областната болница през първите два дни на обледяването са потърсили помощ 30 души със счупени и навехнати крайници.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.