Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Спор за минаралната вода в роден СПА курорт

Разложкото село Баня е едно от най-богатите на минерални извори села в Югозападна България. Заради природните богатства хотелите в района се множат, а всички разчитат да привличат туристи със СПА процедури и минерални басейни.

В Баня има общо 6 минерални извора. Пълноценно в момента се използват четири от тях. Минералната им вода е разпределена за хотелите и къщите за гости. Издадени са общо 35 разрешителни за водоползване, в процедура са още 4 нови.

Въпреки това, интерес и запитвания от инвеститори за водите от останалите два минерални извора засега няма.
„Може би регионът, където са изворите, е по-неатрактивен, защото се наблюдава едно желание за изграждане на хотели край трасето от Баня за Банско – там е и главният поток на туристите“, обясни пред БНТ Иван Гюров, зам.-кмет на община Разлог.

От общината засега изчакват инвеститорски интерес към свободните минерални басейни. При липса на такъв обаче ще се наложи изграждането на резервоар, от който водата с помпи да бъде отведена в районите, където има интерес към нея. „Това са бъдещи планове, надяваме се да има балансирано развитие на село Баня и да се разпредели изграждането на хотелите на цялата територия, за да не се стига до необходимостта от изграждането на нови резервоари, които да са далеч от изворите“, посочи Иван Гюров.

Следващата година се очаква да започне изграждането на специален водосборен резервоар, който ще трябва да осигури гарантирани количества минерална вода. „Примерно ако сте заявили 3 литра в секунда, ние да можем всеки един момент да ви я осигурим“, каза зам.-кметът.

Хотелите обаче не са единствените, които разчитат на ценния природен ресурс. Освен тях, минерална вода, чрез улични чешми, ползват и жителите на Баня. Много от тях са вкарали незаконно водата с тръби в домовете си, без необходимите разрешителни. От общината реагирали и установили нарушителите.

Това обаче е предизвикало напрежение и дори леко противопоставяне между жителите от една страна и хотелите от друга, защото всеки иска да ползва природното богатство.

„Всичко взеха хотелите, тая тука чопурка оставиха за нас, иначе и там горе имаше, навсякъде… Ние старите баби къде немаме перални, ние си переме тука. Вземем водичка, миеме чиниите, нас ни е необходима тая водичка, младите имат перални, ама ние все сме тука… Като са я взели хотелите, какво ще има за къщите, има хотели които са я взели, е ги тръбите къде са прекарани“, оплакват се местните.

Не на това мнение е Любомир Терзиев, собственик на хотел:
„Нормално е за хотелите да ходи, защото ако погледнем от страна на живущите в село Баня, значи ще бъде егоистично семействата да си мият чиниите както го правят сега по улиците… аз лично не го оценявам това. Знаем качествата на минералната вода и е нормално хората идват от цяла България, с лечебна цел“.

Съвсем скоро жителите на Баня поискали да бъде изградено централно отопление, което да им осигури топлина чрез минералната вода. Получили обаче отказ.
„Няма вариант дебита на водата да удовлетвори всички искания на жителите, затова се взе едно решение че тя ще бъде предоставяна единствено за ползване на балнеосанаториуми и за хотели, което да генерира и растеж и да осигури работни места за жителите“, категоричен е зам.-кметът Иван Гюров.
В момента в община Разлог годишно влизат около 200 хиляди лева от концесионери на минерална вода. Много обществени сгради в село Баня се отопляват с минерална вода, което пък води до значителни икономии в бюджета на общината.

Пред националната телевизия министърът на околната среда Министър Василева съобщи за стартирането на нова програма свързана конкретно с минералните води в България.
„От 1 ноември стартираме нова програма в подкрепа на общините с бюджет 3 500 000. Те ще могат да кандидатстват за безвъзмездно финансиране до 50 процента от стойността на техния проект. Също ако решат да привлекат кредитни средства, ние ще поемем лихвите по кредита. Реално проектите, които могат да бъдат изпълнени, ще бъдат на стойност поне 7 милиона лева“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.