Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Застреляха криминално проявен мъж в София

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Спрени са нерегламентираните отклонения, използвали вода от язовир Дяково

Кадър от БНТ

Напоителни системи клон Струма – Места съвместно с Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ спря всичките 27 нерегламентирани отклонения, използвали вода от язовир Дяково. Потърпевши от спирането на отклоненията, след заповед на екоминистъра Емил Димитров, са десетки автокъщи в промишлената зона на град Дупница.

Към момента нивото в язовира се е покачило с 7 сантиметра, а количеството е над 12 млн. кубика вода. В два дюкера над село Самораново се събират водохващанията на две реки Отовица и Бистрица. Това е цялото количество вода, с което се пълни язовир Дяково.

„Предприели сме мерки по заснемане на цялото съоръжението, двата дюкера, 13 километра им е дължината. Ще им се направи ултразвуково заснемане дали има още нерегламентирани отклонения. Идеята е цялата вода да влиза в язовира и питейно битовите нужди на хората да бъдат задоволени“, каза пред БНТ Марио Михов, напоителни системи клон Струма – Места.

Според експерти при едно нормално снеготопене за едно денонощие язовирът се пълни с около 1 млн. кубика вода. За целта обаче от него не трябва да излиза вода за промишлени нужди.

„Към този момент категорично заявяваме че вода от язовир Дяково не се подава никъде с изключение на двете ВиК дружества. Разпорежданията на министър Димитров са докато язовир Дяково не стане над 50% да не се дава никаква вода за промишлени нужди“, каза Михов.

Автокъщите в промишлената зона Пиперево са клиенти на напоителни системи, но близо три месеца не получават вода от язовир Дяково, въпреки че количествата, които ползват, са минимални.

„Вие ползвате най-много вода? Това е лъжа и лъжата я опровергаха, като спряха ТЕЦ-а за едни 5 см. Дяково се е качил. Ние нямаме от два месеца вода и въобще не влияем на този язовир. Тук водата се харчи от големи предприятия, такива битови. Ние сме битова нужда, все е едно си си вкъщи и в момента може да се види колко се изразходва, нищо да си измиеш ръцете“, коментира Георги Гроданов – собственик на автокъща.

За да решат проблема с безводието част от автокъщите инвестират средства в изграждането на собствени кладенци за вода.

„Проблема за момента се решава само с едно нещо, сондаж хидрофорна помпа, но това нещо е свързано с много пари. В кръга на шегата аз мога да си мия колите и с мокри кърпи, колите се мият на определени места, има си автомивки. Тук се продават коли. Има си места за това нещо, за да се измие колата от вътре и от вън“, каза още Георги Георгиев.

В така наречената промишлена зона на град Дупница, където се намират 90% от автокъщите преди да бъде спряна водата от язовир Дяково е имало три автомивки, в момента нито една от тях не работи.

Намеренията на собствениците на автокъщи за ефективни протести остават. Те се заканиха да затворят главен път Е- 79, ако скоро проблемът с водата не бъде решен.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.