Спри, не си отивай, Ковид мой!

Продължават протестите във Франция срещу задължителната ваксинация на здравните служители и въвеждането на здравни пропуски.

Адекватната представа е удавена под талази рафинирана пропаганда, фалшификации и манипулации

Представете ваксината като нещо желано, но дефицитно, недостъпно

Агитацията прави лоша услуга на ваксинирането. Не разбирам от медицина, пандемии и имунология, но разбирам от реклама, пропаганда и информационни кампании. Разпознавам мозъчните промивки.

Нарекоха България „остров на неваксинирането“ и това у мнозина предизвика приятния гъдел на уникалността. Самите лекари не се ваксинират, което е достатъчно поучително, но неправилната агитация не само у нас, но и по света, продължава и даже ескалира.

Ето, вече и папата се включи, както научаваме от „Ройтерс“. Включи се, стъпвайки върху най-важната опорка на Ковид пропагандата: предпазните мерки не ги взимате заради себе си, а заради другите! Върви да се противопоставиш на този морален императив! Папата свърза ваксините с Божията благодат и с цялата си “непогрешимост ex cathedra” прогласи, че ваксинирането е “етично задължение” и “начин за насърчаване на общото благо и грижа един за друг”. Всеки пиар би преклонил глава. Но това е типично за католицизма и католическия популизъм. От много време католицизмът е повече социален, нежели мистичен, и изнася на преден план борбата с климатичните промени и бедността, оставяйки на Православието грижата за спасението на душите. Дали, след като католическият висш клир се включва тъй активно в борбата с пандемията, не е редно лекарите в съответните държави да започнат да изповядват и да причастяват?

Грубата пропаганда отблъсква. Много хора няма да се ваксинират, не защото ще ги “чипират” или ще станат импотентни, а защото се гнусят, усещайки евтиния маниер, по който ги работят. Въпреки че понякога изглеждат тъпаци, те не са. Авторите на кампанията са ги преценили зле. Те са преценили зле и целевата група от Източна Европа, от бившия соцлагер - хора, лъгани и манипулирани от поколения, поради което малко параноични и много здравомислещи. Те не са потомственият западен потребител, за когото рекламата е проповед, а държавата - мъдра майчица.

Агитацията трещи! Новината как някакъв противник на маските най-сетне се заразил, злорадо обикаля света и конкурира по наситеност сводката за талибаните. Социалните мрежи преливат от диаграми и инфограми колко огромен е броят на неваксинираните в болниците спрямо този на ваксинираните. С всички средства на пиара (вярвайте, познавам ги добре) се лансира вълна от нова страховита мутация, при която времето за заразяване се съкращава и се разширява възрастовият диапазон. Не знам. Ако е така при щама “Делта”, то при щама “Сигма” (който ще се появи съвсем скоро, след има-няма 20 “игли”) сигурно, ако някой в Силистра се покаже на прозореца без маска, то в рамките на половин секунда друг ще се зарази в Петрич. Някои твърдят, че мутациите на вируса се причиняват от самите ваксини, но дори да е така, какъв е проблемът - ще изобретяваме нови ваксини и ще се бодем непрекъснато! Мигар досега при ежегодните грипни ваксини беше различно? Между другото, откакто имаме Ковид, противогрипните ваксини изпаднаха в немилост, но (слава Богу!) не се наблюдава мор от грип.

Агитацията трещи! На специални сайтове се публикуват данни и интерактивни карти за напредъка на ваксинирането по света. Организирано се разпространяват агитационни видеоматериали, които систематизират всички аргументи против ваксинирането и ги громят като лъжи. Произвеждат се “мемета”, внушаващи, че неваксинираните са някакво второ качество хора, “антиваксъри” (макар да са ваксинирани против всичко останало) - неуки, глупави и дори генетично несъвършени. Не, не се шегувам. Едно “меме” гласи буквално: “Хората, които мислят, че Ковид ваксината ще промени техния генотип, би трябвало да приветстват тази възможност” (преводът ми от английски може да е малко дървеняшки, поради което вероятно и аз се нуждая от модифициране на генотипа).

Най-сетне кампанията има и своята ведра страна. Научаваме за няколко случая в Норвегия, при които ваксината на Pfizer уголемява гърдите на жените. Не знам само за кого тази новина е добра - за жените или за мъжете, но нека не допускаме риска да ни обвинят и в сексизъм.

Човечеството е подложено на нечуван пропаганден натиск. От кого? Очевидно или от самото себе си, или от някаква непозната земна или извънземна форма на алтернативен разум. Доколкото второто е абсурдно до доказване на противното, то остава първото. Следователно човечеството наистина се дели на шматки и тарикати, като тарикатите са обезпокоени от експоненциално увеличаващия се брой на шматките - и като абсолютна стойност, и като процентно изражение. Мозъците на шматките трябва да бъдат промивани за тяхно добро. Ако оставиш шматките сами на себе си, те няма да произвеждат нищо, ще се алкохолизират, ще се друсат с каквато дрога им попадне, ще тънат в разврат и венерически болести, ще се плодят като зайци, ще залеят земята и накрая ще се самоизядат и самоизсерат. Такива са шматките. Или поне за такива ги мислят тарикатите (тук е мястото да ви дам задача за домашно: ние с вас шматки ли сме или тарикати? Въпросът е много по-дълбок и по-богат, отколкото изглежда).

Ако се съгласим, че Ковид е криза, то е най-добре да я познаваме, за да организираме ефективно противодействие. Но това е невъзможно, защото адекватната представа е удавена под талази рафинирана пропаганда, фалшификации и манипулации, обслужващи най-различни интереси. Много хора виреят чудесно в кризи. Да си спомним Цар Плъх на Клавел. Героят така се беше нагодил, така му се бе усладило, че за него краят на войната и освобождаването от военнопленническия лагер се оказа лична драма. Така и едно евентуално изчезване на Ковид ще бъде трагедия за все повече Царе Плъхове, които сега дебелеят. Ковид е сладък. Той носи икономически ползи - отваря търговски ниши за маски и дезинфектанти, пазари за медикаменти и ваксини, унищожава конкуренти, съсипва едни бизнеси, за да отвори място на други; носи и политически ползи - държавите в извънредни условия стават по-брутални, не търпят противоречие, имат възможност да оправдаят всяко насилие с грижата за общата сигурност, вижте ги и нашите политици: един ще преустройва здравната система и ще спасява от Ковид, друг, който на Шипка отрече коронавируса, сега е пръв санитар и обвинява всички останали в геноцид, всички ползват Ковид за плашило, в каквото той безспорно вече е превърнат, и заемат героичната поза на спасители; най-сетне вирусът носи и глобални идеологически ползи, доколкото предлага решения за управлението на огромни човешки маси чрез унифициране на техния мироглед и ценностна система.

Един съвет: ако искате хората да се ваксинират, било за тяхно добро или в името на търговския оборот, помислете да промените подхода. Или ги накарайте насила с помощна на армията, полицията и целия държавен апарат, или ги оставете сами да почувстват и осмислят опасността. Оставете ги да се уплашат, оставете ги да повярват, че никой не го е грижа за тях. Тогава ще се вземат в ръце. Дори и най-тъпата шматка има инстинкт за самосъхранение. Когато се уплашат и се почувстват изоставени, може би сами ще се наредят на опашка за ваксина, ще пуснат връзки, ще хитруват, ще се пререждат. Представете ваксината като нещо желано, но дефицитно, недостъпно. Кажете, че няма за всички и първи ще се ваксинират депутатите. Тогава ще видите протести.

В крайна сметка нека всеки прави каквото желае - нали сме божем либерали! Ако иска да се ваксинира, ако иска да не се ваксинира. Надявам се, че тези които са ваксинирани, не се страхуват, че онези, които не са ваксинирани, ще ги заразят - иначе би било вече сюрреалистично. И не окичвайте профилните си снимки с баджове “аз се ваксинирах”, както не ги окичвайте и с “ходих на зъболекар”, “пукна ми се цирей” или “днес мисля да си обръсна краката”. Санитарната ви адженда не интересува никого. Тя си е лично ваша работа. Не се ласкайте от мисълта, че заради вас някой ще промени вече взето решение. Само нагнетявате допълнителен шум към и без това досадната пропаганда.

Да, агитацията прави лоша услуга на ваксинирането. А истината винаги е била най-добрата стратегия. Докато зад агитацията прозират лъжи и защита на интересни, твърде различни от здравето на агитирания, нещата няма да ги бъде. Бъдете честни и добронамерени, о, глобалистични пиари! Уважавайте своите таргет групи и, ако е възможно, ги обичайте. Тогава всички ще познаят истината и истината ще ги направи свободни. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи