Спряха канал за преселници по „Балканския маршрут“

Разследването на “Балканския маршрут” в България и Румъния било подкрепено от Европол, както и от Австрия, Германия и Унгария.

Акция на румънската полиция и ГДБОП, подкрепени от Европол

Трафикантите използвали таксиметрови шофьори по пътя от Турция до Западна Европа

Прибирали от 5000 до 10 000 евро на човек

Организирана престъпна мрежа, занимаваща се с трафик на нелегални преселници, е разбита при операция на румънските власти и ГДБОП. Акцията била подкрепена от Европол. Арестувани са 8 души - румънски и сирийски граждани.

Бежанците били прекарвани от България до Румъния и след това до Западна Европа по т. нар. “Балкански маршрут”. При претърсвания на 9 адреса в Румъния са открити 32-ма преселници. Иззети са документи и пари.

Според първоначалните данни таксата за преминаване по пътя от Турция до Западна Европа бил между 5000 и 10 000 евро. Престъпната мрежа е действала от Букурещ и е използвала град Тимишоара, известен като бастион на румънската мафия. Там бил и центърът за настаняване и улесняване на транспортирането на преселници от Близкия Изток, главно от Сирия, повечето от които се насочвали към Германия.

Лидерът на престъпната мрежа - сириец, живеещ в Румъния от три години, поддържал връзки с други престъпни организации, базирани в Истанбул. Предполага се, че е наемал румънци, обикновено частни таксиметрови шофьори, за да карат преселниците. Само между февруари и май румънските власти разкрили пет случая на трафик на общо 70 души. Те били транспортирани в камиони, скрити между стоки. Вчера не стана ясно защо нелегалните пътници в ТИР-овете не са били засичани от граничните и митнически власти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право