Спряха първото дело на Хитрино за обезщетение

В Софийския градски съд беше насрочено първото дело за обезщетение на пострадал от адската жп катастрофа в шуменското с. Хитрино. Гражданският иск по него е за 80 000 лв. Съдът обаче спря производството и прецени, че трябва да изчака наказателното дело да реши чия е вината. Това каза за “Труд” адвокатът на пострадалите Николай Димитров. Той уточни, че има още такива случаи, но защитата пуска частни жалби и въззивният съд отменя определенията за спиране. “Това е право на съда, но има практика на върховните съдилища”, обясни юристът.

Инцидентът с дерайлиралата влакова композиция и последвалия взрив на пропилен на 10 декември м.г. отне живота на 7 души, рани 29 и опустоши десетки къщи. Към 10 млн. лв. е общата стойност на гражданските искове на пострадали и близки на жертвите. Те са групирани в 30 дела, като в някои има по няколко иска. Има и други 20 дела в Районния съд в София.

Ответници по делата са русенската фирма “Булмаркет ДМ” ООД, дъщерното й дружество “Булмаркет рейл карго” ЕООД, както и Национална компания “Железопътна инфраструктура”.

По наказателното дело “Хитрино” предстои внасяне на обвинителен акт в съда. “Ние сме направили паралелно проучване, което ни е достатъчно, за да ангажираме отговорността на фирмата”, каза за “Труд” Димитров. Експертизите, изготвени по наказателното производство, сочат, че причина за настъпване на събитието, е по-висока скорост на влака и това, че двамата машинисти са допуснали такава скорост и влакът е излязъл от релсите.

През ноември са насрочени още две дела, останалите са в началото на идната година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право