Спряха снимките на турски сапунки

Netflix спасява донякъде положението

Скоростното разпространение на вируса COVID-19 по света, забива як шамар и на производителите на турски сериали. В следващите няколко месеца ситуацията на телевизионния пазар в южната ни съседка (както и в целия свят) ще се промени напълно. Замразяват се снимките на почти всички сериали в Турция. Мнозина от тамошните актьори поискаха това, тъй като на работната площадка се събират над 100 души и няма гаранция, да не се заразят един с друг. Много е трудно да се поддържа хигиена в такива условия, твърдят те.

Докато се снима даден сериал, хората от екипа получават възнаграждения на седмична база, а застраховките им са в рамките на определеното по договор време. Това означава, че те не са здравно осигурени и нямат право на обещетение при безработица.

Турското здравеопазване остави решението за спиране на снимките да взимат самите продуцентски компании. Всяка от тях има свободата да обяви карантина, да освободи екипа или да продължи да работи.

Турската продуцентска компания Limon Yapim беше първата, която замрази проектите си. Снимането на сериала “Воин” е спряно за неопределено време, а стартът на новата поредица “Грехът на една майка” - отложен. Примерът им последваха и други компании.

Като цяло ситуацията в интернет платформата Netflix, която снима и турски сериали, е по-стабилна и предсказуема. Затова се очертава тенденцията стрийминг гигантът да поеме производството на повечето сериали и филми.

Мениджърът на творческото съдържание на Netflix Тед Сарандос направи няколко важни изявления за настоящата ситуация в интервю за CNN. Основните точки на стратегията за лидерство за онлайн платформата са следните:

Производството на всички телевизионни предавания и филми на онлайн платформата Netflix по целия свят е спряно. Това е безпрецедентно решение, взето за първи път в историята. Включително заснемането на турските сериали. Всички нови поредици, които трябваше да започнат да се снимат през пролетта, са отложени за неопределено време.

Платформата обаче разполага с достатъчно количество готова нова продукция до края на годината. Ако нормалния ход на работа не бъдат възобновени преди това, Netflix ще почувства липса на оригинални продукти, но това е малко вероятен сценарий.

Г-н Сарандос призна, че с коронавирусната ситуация, интересът към платформата се е увеличил значително. Предвид нарасналото търсене на видео съдържание, Netflix временно ограничи честотната лента на своите сървъри и намали качеството на картината, за да предотврати срива на световния интернет, който не е предназначен за такъв огромен трафик.

Коментари

Задължително поле