Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Спряха 860 000 автомобила без „Гражданска” „Бонус-малус“ системата готова догодина

От спрените 865 566 автомобила заради неплатена „Гражданска отговорност“, 72 923 собственици впоследствие са сключили задължителната полица и КАТ им е върнал номерата. Снимка Булфото

Полицията е спряла от движение 865 566 автомобила заради неплатена застраховка “Гражданска отговорност” само през периода май – септември 2017 г. Това стана ясно от думите на началника на “Пътна Полиция” Бойко Рановски, който участва на застрахователна конференция в София. От тях 72 923 собственици са сключили задължителната полица и КАТ им е върнал номерата. На фона на тази статистика, от застрахователния сектор отчетоха рекорден обхват на “Гражданска отговорност” в страната, който се увеличава до 97% през 2017 г., при 93% през 2007 г.

От полицията съобщиха още една важна новина за всички шофьори – проверките и плащанията на глоби на пътя вече могат да се извършват онлайн на сайта на МВР. Проверката може да става по ЕГН или по номера на шофьорската книжка. Начините за плащане са няколко – през електронния портал на МВР, в офис на банка, с пощенски запис или чрез кеш-терминал, в офисите на системите за бързи плащания и чрез интернет банкиране. Важно е шофьорите да знаят, че след като направят проверка в сайта на МВР за дължими глоби, те трябва да използват бутона “плати” и да попълнят платежен документ, с който се заплаща само едно задължение.

Заместник-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн-Гури съобщи по време на форума, че системата “Бонус-малус”, която е на принципа нарушителят плаща повече, трябва да е готова догодина.

“В момента се работи върху основата на системата. За да я въведем, обаче, са необходими изчисления кои са тежките фактори, които водят до злополуки на пътя, за да се наказват при ценообразуването на застраховката”, уточни тя. По думите й до дни компанията “Ърнст и Янг” трябва да представи анализ за катастрофите с жертви по пътищата на България. Пътни експерти обаче са категорични, че основната идея на системата е неприложима.

“При сегашното законодателство, което изисква застраховка “Гражданска отговорност” на автомобила, а не на водача, е невъзможно системата “Бонус-малус” да работи съобразно с наказанията на шофьора”, коментира пред “Труд” бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев. Той уточни, че и в момента системата на застраховането позволява да бъде повишавана цената на полицата за автомобил, който през годината няколко пъти е имал щети. По думите му, за да бъде сключвана “Гражданска отговорност” на водача, следва да се промени законът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. От 1973 год до днес съм притежател на лек автомобил и съгласно законите/ направени в полза на застрахователите/ съм плащал гражданката си отговорност средно по 150 лева годишно. Къде отидоха тези пари, след като не съм правил катастрофи. Застраховането е сладък бизнес и не случайно по голямата част от застрахователите са МУТРИ. В момента притежавам малсо автомобилче Рено Клио и изминавам около 2500 км. годишно и пак трябва да се отчитам ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ, която аз наричам рекет или ТАКСА СПОКОйСТВИЕ и на всичко отгоре ме задължават и ЗЕЛЕНА КАРА да плащам. Аз от Плевен не избизам, а искат да плащам зелена карта- СТИГА РЕКЕТ!

  1. Абе дядо Петко, що не седнеш и не почетеш малко какво е застраховане и на какъв принцип почива? Може би искаш онези стотина лева дето си ги плащал от 73г досега да ти ги върнат, защото не си имал катастрофи? В момента си имал малко Рено клио и искаш да не плащаш ГО – ами ако с туй малко Рено се набиеш в някой джип за 200000лв и ти си виновен, надай боже да има и човек ударен, как ще плащаш, мислиш ли? Просто си останал на нивото на 1973г при соца!

   1. джип за 200 000 има каско, а убитите по пътя гражданската с пари ли ги връща от оня свят. Сварен мозък, я ни светни например, колко данък печалба плащат застахователите,

    1. Коментя, никът си може и да сменяш, но стилът…?
     Още повече, че в любимата ти Расия положението е едно към едно. Няма как да я дадеш за пример и за това само плювни!
     Аз от 86-та плащам гражданска. Само веднъж са ме удряли, но от моите вноски нищо не е ползвано. Така е при комунизма! Ако застраховката е на човека, а не на колата, и ако човекът няма катастрофи, в нормалните страни застраховката ежегодно намалява. Тук сме с правилата на СССР и няама как да стане, докато не променим и този закон!

 2. То да само гражданската ,пей сърце.Помисли само ,ако решиш да си изкараш някакво разрешително за нещо ,как ти изпразват джоба с таксички и няколко допълнителни ненужни документа за които пак си плащаш.

 3. Не само там,като идеш на болница пак си плащаш всичко,нищо,че си здравно осигурен,бе дядо. И аз карам автомобил от доста години,но не са ми казали “Благодаря!”,че нямам нарушения.Плащам си ГО и толкова.

Отговорете