Спря износът на калкан за южната ни съседка

Продължаващият спад на турската лира спря износа на калкан в южната ни съседка, където вече не е изгодно да се продава, казаха рибарите от шабленската кооперация"Кария". Преди на голямата Истанбулска борса най-деликатесната риба стигаше до 45-55 $ на килограм, но сега няма цена и остава на родния пазар, откъдето я изкупуват за луксозните крайморски кръчми. В тях порция пържен калкан се продава по 25-28 лв, колкото е цената на кило на Рибната борса във Варна.

Износът към Турция не върви и заради Курбан байрама, на който по традиция се колят кочове, телета, дори и камили, риба никой не яде в празничните дни, обясни Инан Акиф, ветеран от рибарското селище в Шабла. Морските мъже на север в момента се радват на много добър улов на циганка/дребния паламуд/, който вещае, че наесен до Никулден тази година ще има много и от едрия.

Малките екземпляри само за седмица се охранват до 250 грама. Затлъстелите туруци се връщат обратно към Мраморно и Средиземно море, но ще има достатъчно и в нашето, надяват се рибарите. Но те предупреждават новобранците в занаята да връщат дребните екземпляри обратно в морето, да не стане като с попчетата, които ловят наред с така нареченото "кьораво кошче" и сега са дефицит. Затова цената на каята не пада под 4-5 лв/кг. Миналата година нямаше паламуд, а в предходната стигна пика и поевтиня на 8 лв./кг.

Добър улов има и на сафрид, цената му на брега е 4 лева, а на пазара скача на 6. Порцията в крайбрежните заведения е по 10 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България