Сребровата къща в Шумен отваря врати с ретро фото

Известната Среброва къща, част от възрожденския комплекс на Шумен, отваря врати в сряда преобразена за посетители. 145-годишният дом на възрожденския учител Димитър Сребров бе един от обновените по европроекта "Оттука започва България" (за няколко туристически обекти на стойност 3,2 млн. лв. - б.а.).

Къщата ще изненада посетителите с ретро фото с професионално осветление и техника, което ще предлага и 130 костюма на гостите. Всеки ще може да се премени с автентичен градски тоалет на век, булчинска рокля или със занаятчийски одежди. В гардероба на ретро фотото има и турски, арменски и ромски носии. Отварянето на фотото точно в Сребровата къща не е случайно, а защото чичото на даскал Димитър е бил фотограф, живял е тук и е имал ателие.

На мястото на механата във възрожденския дом, сега е оборудвана винарна за дегустации и тържества. Първи младоженци от Франция вече са заявили желание да разгледат Сребровата къща и ако българската атмосфера им хареса, ще сключат тук изнесен сватбен ритуал.

Сребровата къща е един от най-интересните архитектурни паметници в Шумен от Възраждането. И по онова време гостоприемните стопани са били обзавели стаите според традициите на различните етноси, които съжителствали в града. И днес посетителите ще открият в интериора елементи от арменската, руската и еврейската култура.

Първите гости на Сребровата къща навръх 1 март ще бъдат ученици от Началното училище "Илия Р. Блъсков" в Шумен. Ще ги чака Баба Марта, за да им върже мартеници, ще научат и историята на възрожденския дом. Аниматор ще посреща туристи всеки ден, съобщи Ваня Стоянова, управител на общинското предприятие "Туризъм, публични прояви и атракции". До месец още една къща с атрактивни предложения ще отвори врати във възрожденския комплекс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България