Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Средната заплата в България се е увеличила със 123%

Средната заплата в България се е увеличила от 431 лв. на 962 лв. в периода 2007-2016 г., което прави 123% ръст. Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев при откриването на националната конференция „Заплащане на труда и защита на правата на работното място“, организирана от КНСБ по повод Международния празник на труда – 1 май.

Средната работна заплата отбелязва почти двуцифрен ръст от 9,5% през 2016 г. спрямо 2015 г. и достигна 962 лв. През миналата година в седем икономически дейности, в които са близо 23% от всички наети, средното възнаграждение е надхвърляло 1000 лв., добави министърът на труда.

Най-високи средни заплати от 2232 лв. се отчитат в сектор “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти”. В сектора на далекосъобщенията заплатите са нараснали с 10,4% спрямо 2015г. Следват Финансовите и застрахователни дейности  със средна работна заплата от 1709 и годишен ръст от 5,1%. В Производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива е отчетена средна работна заплата от 1685 лв. и ръст на годишна база от 2,2%.

Министър Донев цитира и данни на Европейската фондация за подобряване на условията на живот за минималната заплата в периода 2010-2017 г. През тези години най-голям ръст е  отчетен в Румъния (142%), следвана от България (92%), Унгария (73%) и Естония (62%). Статистиката показва, че след присъединяването на България към Европейския съюз минималната заплата отбелязва значителен ръст. За периода 2007-2017г. тя се е увеличила със 156% – от 180 лв. до 460 лв.

Справедливото заплащане е от ключово значение за намаляване на бедността и за осигуряване на социалното благоденствие, а в последните години се развива и като важен механизъм за търсене на изход от проблемите, породени от глобализацията в света на труда. В този контекст, социалният диалог като инструмент за намиране на правилните решения е един от най-ефективните, а в областта на политиката по доходите няма алтернатива, каза министърът Гълъб Донев.

Темата за доходите от труд е една от най-чувствителните и предизвиква  болезнен отзвук в обществото ни. Няма сфера от обществения живот, в която проблемите на заплащането на труда да не се отразяват пряко. Не могат да съществуват ефективни пенсионно-осигурителни и здравно-осигурителни системи без достатъчно постъпления от полагания труд. Не могат да се осъществят в достатъчна степен обществените функции на държавата, като образование, грижа за децата и възрастните хора, а без достойно заплащане и обезпечено вътрешно потребление, не може да функционира ефективно икономиката на страната, подчерта министърът на труда.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. ”Статистиката показва, че след присъединяването на България към Европейския съюз минималната заплата отбелязва значителен ръст. За периода 2007-2017г. тя се е увеличила със 156% – от 180 лв. до 460 лв.” И къде е съответната статистика за повишаване на цените на всичко през този период? Това е манипулативна инфо, защото въпреки всичкото това хмм ‘увеличение” бедността в България също се е увличила. И защо разните политиханци, депутати, пазниденти не работят за средна мес. заплата или даже за минимална? Нали е добре и стига за всичко?:))))

 2. Абе не ги интересува спасяването на българският народ от изчезване, не личи да имат желание.

 3. РАЗМАЖИ КРАТУНАТА НА ПОЛИТИК С ПАВЕ – СПАСИ БЪЛГАРИЯ

 4. Та зготвила жената 10 кюфтета за важния гост на съпруга си,и съпруга заповядал.Я булка сложи на мен 9 а на боса 1 та да похапнем.След края на гозбата,домакина попитал:
  -Как е,нахрани ли се добре.
  -А,как така.Рекъл госта.
  -Ей така,нали средно хапнахме по 5.
  Та така и тези глупости на които се начетох.156% ръст на минимална работна заплата.Тоест голяма цифра като процент,а още не достигнала границите на минимума в други европейски страни ОТ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ.Дошло е време за сопа.Ваща мама.Дразнете още,все някога съня ще свърши на тоз народ.

 5. 962 лв? Интересна работа, НОИ обявава малко под 800 лв за месец февруари… Което означва, че за март месец средно нашите скъпи работодатели са отпуснали около 160 лв премии за Великден. Само че Великден не е всеки месец, г-н Министър! А когато минималната заплата надхвърли два пъти линията на бедността в България (314 лв за 2017 год.), тоест при двама работещи родители, двете деца в семейството няма да мизеруват (не да живеят достойно, пфу), тогава сте достигнали някакъв напредък!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.