Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал сайта на МОН преди две години

Гори електрически стълб на столичен булевард

Андреа пак прекали с фотошопа (СНИМКА)

БФС глоби и порица „Царско село“ заради съмнителни мачове

Слабо начало на сезона за хотелите край Варна Статистиката отчете спад на туристите и приходите за май

Бисер Петков: Над 43 хиляди първокласници ще получат по 250 лв. еднократна помощ за началото на учебната година

Продавачка присвоила над 70 000 лв. от заложна къща

Хари и Меган влязоха в списъка на Time за най-влиятелните интернет звезди

ДПС предлага правителството да купи машини за гласуване Идеята е да се сертифицират от "Електронно управление", одитират от ДАНС, програмират и отчитат от "Информационно обслужване"

Шофьор блъсна 7-годишно дете в Русе

Премиерът за хакването на НАП: Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети

Борисов: Отпускаме 5 млн. лева за обновяване на сградата и музея на БАН

Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард

Български ало измамник завлече с 20 000 евро грък

Марешки превръща Пощенската палата във Варна в хотел

Средната заплата в страната надмина 1000 лева

Компютърните специалисти взимат над 2200 лева, най-нископлатени са служители в хотели и ресторанти
труд

Средната брутна месечна работна заплата в България е 1012 лева за декември 2016 г., показват най-новите данни на Националния статистически институт. През октомври тя е била брутно 982 лв., а през ноември – 974 лв. Общо за тримесечието показателят е 990 лева, което е ръст с 5,2% спрямо предходното тримесечие. За година ръстът на възнагражденията е 8,2%. Нарастването в обществения сектор е с 5,1%, а в частния – с 9,4%.

По сектори най-много българи работят в преработващата промишленост и в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети – съответно 22,3% и 17,4% от заетите.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение обаче са образованието – с над 12%, и на хората, които работят с недвижими имоти – увеличение от 7,3%. Увеличението на възнагражденията в първия сектор вероятно се дължи на новогодишни бонуси, но по-големите заплати във втория са още един индикатор за оживлението на пазара на недвижими имоти.

Традиционно най-високи са заплатите в IT сектора, където средното месечно възнаграждение през третото тримесечие е 2248 лева. Следва енергетиката, със средна брутна заплата 1757 лева. Във финансовия сектор средното възнаграждение е било 1699 лева.

Най-нископлатени са служителите в хотелите и ресторантите, където средната заплата е достигнала 600 лв.
Според данните на НСИ безработицата у нас продължава да пада до исторически ниски нива за последните 9 г. Към декември 2016 г. показателят е паднал до 6,7%, което е намаление от 1,2 процентни пункта на годишна база. Заетите у нас хора над 15-годишна възраст са малко над 3 милиона души през четвъртото тримесечие на 2016 г., което е намаление на годишна база с 0,5 процентни пункта, отчита още НСИ.

Други 1,5 милиона души обаче са икономически неактивни, тоест нито работят, нито са безработни.
Огромната част от заетите – близо 64%, или 1,9 млн. души, работят в сектора на услугите. В индустрията са заети 906 000 души, или 30% от всички заети, а в селското стопанство – 189 000, или 6,3% от заетите лица.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. ти вземаш 19000 аз 1000 ето ти средно по 10000- имедиите участвате в наглите лъжи на ГЕРБ

  2. Да видим кога в официалната статистика за безработицата ще включат и трайно безработните и тези, които не виждат смисъл да се регистрират в бюрата по-труда, защото нямат пари да стигнат веднъж месечно до най-близкото градче, за да се подпишат. Па и полза от тези ежемесечни подписи няма никаква, нищо не ти признават.

  3. Такова ‘изчисляване“ на безработицата е типично не само за България от последните 27 г. В Канада напр. безработицата се изчилсява само на базата на тези, които са на борсата на труда или официално регистрирани, че търсят работа. Другите, които не търсят, или са на социална помощ не се включват. Поради тази причина започнаха да се появяват две цифри за безработица. Втората включва и останалите групи, но тя не е официалната:))) Нема да се излагаме с 25%. По-добре е да кажем 7-10% нали:))) Разбира се, с помощи за безработни можеш някак си да живееш, ако си докарваш и на “черно“:) “Други 1,5 милиона души обаче са икономически неактивни, тоест нито работят, нито са безработни.“А това ни звучи като – Новите стари автобуси на София:)) А имаше време, когато нямаше безработица. Разбира се за някои това време беше “лошо“защото требваше да се работи. Сега е демохратично, не работиш – крадеш, политиханстваш, лъжеш, убиваш и пак си богат:)))

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.