Макрон и премиерът Едуар Филип уверено си връщат общественото доверие във Франция

Активността в местния референдум за добива на газ в Генерал Тошево прехвърли необходимите 40%

Принц Хари е интервюирал Барак Обама

Евтина Коледа, скъпа Нова Година От 100 до 2000 лева за една вечер плащат българи за прекарване на празниците в чужбина

Намериха мъртва служителка на британското посолство в Ливан

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 декември 2017

7-годишно момиченце убито зверски в дома му (обзор) Разследват версиите за грабеж, престъпление на педофил, или отмъщение към семейството

Информация на ЦРУ е помогнала на руските служби за сигурност да предотвратят атентата в Санкт Петербург Владимир Путин благодари на Доналд Тръмп по телефона

Словак отмъсти с огън на бившата си изгора Жената искала издръжка за нея и детето им

92 спортни изненади в София през 2018 г. От скейтборд до планинарски песни включват разнообразните събития

БАН на протест след Нова година (обзор) Исканията са допълнително финансиране и по-високо заплащане за докторанти и млади учени

Лъсна схемата с лекарствата на двете свати Веска Марешка и Нина Катченко в ревизия на НАП за източен ДДС

Наемат ВИП самолет за европредседателството Обществената поръчка е за 100 000 лв. и е обявена от Авиоотряд 28

Стрелба с пистолет след спор в столицата, един мъж е пострадал

Полицаи тръгват по пенсионерските клубове

Средната заплата в страната надмина 1000 лева

Компютърните специалисти взимат над 2200 лева, най-нископлатени са служители в хотели и ресторанти
труд

Средната брутна месечна работна заплата в България е 1012 лева за декември 2016 г., показват най-новите данни на Националния статистически институт. През октомври тя е била брутно 982 лв., а през ноември – 974 лв. Общо за тримесечието показателят е 990 лева, което е ръст с 5,2% спрямо предходното тримесечие. За година ръстът на възнагражденията е 8,2%. Нарастването в обществения сектор е с 5,1%, а в частния – с 9,4%.

По сектори най-много българи работят в преработващата промишленост и в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети – съответно 22,3% и 17,4% от заетите.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение обаче са образованието – с над 12%, и на хората, които работят с недвижими имоти – увеличение от 7,3%. Увеличението на възнагражденията в първия сектор вероятно се дължи на новогодишни бонуси, но по-големите заплати във втория са още един индикатор за оживлението на пазара на недвижими имоти.

Традиционно най-високи са заплатите в IT сектора, където средното месечно възнаграждение през третото тримесечие е 2248 лева. Следва енергетиката, със средна брутна заплата 1757 лева. Във финансовия сектор средното възнаграждение е било 1699 лева.

Най-нископлатени са служителите в хотелите и ресторантите, където средната заплата е достигнала 600 лв.
Според данните на НСИ безработицата у нас продължава да пада до исторически ниски нива за последните 9 г. Към декември 2016 г. показателят е паднал до 6,7%, което е намаление от 1,2 процентни пункта на годишна база. Заетите у нас хора над 15-годишна възраст са малко над 3 милиона души през четвъртото тримесечие на 2016 г., което е намаление на годишна база с 0,5 процентни пункта, отчита още НСИ.

Други 1,5 милиона души обаче са икономически неактивни, тоест нито работят, нито са безработни.
Огромната част от заетите – близо 64%, или 1,9 млн. души, работят в сектора на услугите. В индустрията са заети 906 000 души, или 30% от всички заети, а в селското стопанство – 189 000, или 6,3% от заетите лица.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. ти вземаш 19000 аз 1000 ето ти средно по 10000- имедиите участвате в наглите лъжи на ГЕРБ

  2. Да видим кога в официалната статистика за безработицата ще включат и трайно безработните и тези, които не виждат смисъл да се регистрират в бюрата по-труда, защото нямат пари да стигнат веднъж месечно до най-близкото градче, за да се подпишат. Па и полза от тези ежемесечни подписи няма никаква, нищо не ти признават.

  3. Такова ‘изчисляване“ на безработицата е типично не само за България от последните 27 г. В Канада напр. безработицата се изчилсява само на базата на тези, които са на борсата на труда или официално регистрирани, че търсят работа. Другите, които не търсят, или са на социална помощ не се включват. Поради тази причина започнаха да се появяват две цифри за безработица. Втората включва и останалите групи, но тя не е официалната:))) Нема да се излагаме с 25%. По-добре е да кажем 7-10% нали:))) Разбира се, с помощи за безработни можеш някак си да живееш, ако си докарваш и на “черно“:) “Други 1,5 милиона души обаче са икономически неактивни, тоест нито работят, нито са безработни.“А това ни звучи като – Новите стари автобуси на София:)) А имаше време, когато нямаше безработица. Разбира се за някои това време беше “лошо“защото требваше да се работи. Сега е демохратично, не работиш – крадеш, политиханстваш, лъжеш, убиваш и пак си богат:)))

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.