Средната заплата надмина 1660 лв.

Инфлацията изяде ръста на заплатите

В частния сектор дават повече

Средната заплата за страната през месец март нарасна до 1668 лв., обявиха от НСИ. За година увеличението е с 11,2%. Инфлацията обаче е изяла повишението на заплатите и реално сме станали по-бедни. Годишната инфлация към края на март е 12,4%, показват данните на НСИ.

През последните години традиционно средното възнаграждение в обществения сектор беше по-голямо отколкото в частния. През 2022 г. обаче това се променя. Причината е, че през 2022 г. в обществения сектор бяха увеличени само заплатите на учителите. В резултат средното възнаграждение в обществения сектор за година се увеличава само с 2,7% до 1618 лв. В същото време заплатите в частния сектор нарастват с 14,2% средно до 1684 лв.

Най-много пари взимат в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, където влизат и програмистите - средно 4300 лв. на месец, което е ръст с над 12% за година. На второ място по заплати е секторът „Финанси и застраховане“, където взимат средно по 2850 лв., а възнагражденията за година са нараснали с над 21%.

За година най-много са вдигнали заплатите в секторите „Култура, спорт и развлечения“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - съответно с 24% и с 22,2%. Причината за това е, че през миналата година възнагражденията в тези сектори значително бяха намалени. Сега в сферата на „Култура, спорт и развлечения“ взимат средно по 1400 лв., а в хотелите и ресторантите - по близо 1000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика