Шофьорът, участвал в продължителната гонка с полицаи от Стара Загора, остава в ареста

Цветан Цветанов се срещна с посланика на Израел

Новоназначени военни положиха клетва в Бригадното командване – Благоевград

Фандъкова: В бюджета на София сме заложили над 71 млн. лв. за образование

Деца от няколко дневни центъра се преобразиха като хайдути

Официално: Павел Колев е новият изпълнителен директор на „Левски“

Гешев: Прецизирано е обвинението на Емилиян Гебрев за ръководител на ОПГ и за пране на пари Завод „Дунарит“ е придобит със средства от КТБ

Грипната ваканция в област Стара Загора се удължава

Стоичков: Вуцов беше човек с голям замах

10 областни управители се събраха за 20-годишнината на администрацията в Разград

Сивия Кардинал на синьото небе

Анонимен дарител остави 2000 лв. зад олтара на църква

Започват ремонти на жп-гарата в Нова Загора

В бивше начално училище ще помагат на болни деца и семействата им

Музеят „Етър” в Габрово стартира дарителска акция Кампанията е посветена на 55 години от откриването му

Средната стойност на загубите за застрахованите в „Олимпик“ ще е 200 лв. Гаранционният фонд ще плати щетите по Гражданската отговорност, но не и полиците

Ралица Агайн. Снимка: Цветан Томчев

Оставката ми е емоционален акт, а не решение, продиктувано от нарушение на правилата. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн в кулоарите на парламента. Агайн дойде в НС, за да отчете свършеното на ръководеното от нея звено за застрахователен надзор.

„Категорично всички правомощия на КФН относно „Олимпик“ са изпълнени, както е по закон, и няма никакви пропуски“, подчерта тя.

По думите на Агайн щетите по застраховките „Гражданска отговорност“, сключени с фалиралия кипърски застраховател „Олимпик“ до 10 май, ще бъдат изплатени от Българския гаранционен фонд. Тя увери, че тези, които имат да получават обезщетение по „Гражданска отговорност“, са изцяло подсигурени чрез системата за гаранционните фондове.

„Въпросът е уреден от кипърското законодателство, където е обявено, че при случай на несъстоятелност обезщетенията се поемат от кипърския фонд. Нашият и кипърският фонд са подписали една многостранна конвенция, съгласно която обезщетенията по застраховката се изплащат, като за местните клиенти българският фонд ще посредничи. Това е, когато има нанесени щети“, обясни зам.-председателят на КФН.

„В нашия Гаранционен фонд има почти 60 млн. лв. в момента. Той ще бъде първата линия на разплащане и контакт. Има 5-годишен срок за предявяване на претенциите за щетите до 17 август. Българският фонд ще разгледа документите, ще се произнесе и ще плати. Има достатъчно средства в него така, че да покрие всички разходи, свързани с „Олимпик“. За всяко едно плащане ще трябва да се предяви и претенция към Кипър и кипърският фонд да възстанови сумата“, обясни Агайн

За хората, които са си платили застраховката до края на годината, нито системата за гаранционните фондове, нито българското, нито кипърското законодателство предвижда някаква компенсация, поясни Агайн. „Нито един обезпечителен фонд и в ЕС не предвижда да се покрива тази загуба. За тези хора не е осигурена система за гаранция и при всички положения те ще могат да си получат парите в процеса на ликвидация, когато тя се осъществи и ако има пари там“, обясни Агайн.

Прекратените полици са за над 9 млн. лв.

Пред депутатите в пленарна зала Ралица Агайн уточни, че средната стойност на загубите на българските потребители, застраховани в „Олимпик“, ще е 200 лв.

Дружеството оперира у нас от 2009 г. и до момента КФН почти не е получавала сигнали и жалби за проблеми, свързани с дейността му и с изплащането на обезщетенията. „Жалбите за 2010 година са 7, за предните години малко повече. Но всичко това е изключително малко. Жалбите са разгледани и са наложени глоби в размер на общо около 30 хил. лв., което не е значителна сума“, каза още Агайн.

По думите й,  „Олимпик“ са внесли 14 млн. лева във фонда за незастраховани автомобили и 2 млн. лева в обезпечителния фонд (двата се управляват от Гаранционния фонд – бел.редл). „Тези 2 млн. лева трябва да бъдат възстановени, но не е ясно на кого – дали на Олимпик или на техните клиенти в България. Ако е на клиентите, то всеки трябва да получи по около 8,50 лева“, каза Агайн.

„Не съм предоставяла информация на правителството, нито на г-н Борисов, предоставяла съм на председателя на КФН’, заяви още зам.-председателят на КФН..

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.