Средният годишен доход нараснал с 3600 лв. за 15 години

Средногодишният доход на лице от домакинство в страната се е увеличил средно с 240 лв. годишно за периода 2001-2016 г. достигайки 5 167 лв. В същото време разликите в доходите между областите в България се задълбочават, показват резултатите от изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) и българската геоинформационна компания Мапекс.

През 2016 г. най-високи са доходите в столицата – 7349 лв. (на човек годишно), а най-ниски – във Видин, Кърджали, Сливен, Силистра, и Търговище (под 4000 лв.).

Разликата между областта с най-високи средногодишни доходи и тази с най-ниски такива се увеличава от 1,8 пъти през 2000 г. до 2,1 пъти през 2016 г. Най-висока е била тя през 2013 г. - 2,5 пъти, най-вече в резултат на сериозната криза на пазара на труда в много от областите на страната за сметка на относителна стабилност в столицата.

Бързото нарастване на доходите в столицата започва едва след 2005 г., като преди това те се движат около средните за страната. Като цяло за периода 2001-2016 г. най-висок растеж на доходите се наблюдава именно в столицата – 4,4 пъти, следвана от Стара Загора - 4 пъти.

Относителен спад на доходите пък се вижда в смесените области, както и в Северозападна България. Приносът на тези области към общия доход на населението става все по-ограничен. Това се дължи както на тяхното намаляващо население, така и на сравнително неблагоприятната структура на доходите на домакинствата и тежкото състояние на пазара на труда.

Все още е видимо изоставането в други области като Пловдив и Бургас. Там, обаче, повишената инвестиционна активност и възстановяването на трудовите пазари дават надежда за покачване на благосъстоянието на домакинствата в следващите години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика