Наказаха трима агенти от ДАНС в Търново за укриване търговия с вот

Кога лекарят дава на жената хапчета да отрови съпруга си

Пентагонът разследвал сигнали за НЛО в продължение на години

Референдум за добива на природен газ в община Генерал Тошево

Учини от БАН ще протестират по време на европредседателството

Депутат и евродепутат дадоха рамо на превозвачите на кръгла маса в Симитли

Британците биха отхвърлили Брекзит, ако допитването беше сега

Хиляди мюсюлмани протестират в Джакарта срещу решението на Тръмп за Ерусалим

Пазаруване от дивана Новите „купони“ са ваучерите

С една трета по-малко са мигрантите в Германия в сравнение с 2016 г.

Съдят австралиец заради оръжейни сделки със Северна Корея

Временно е ограничено движението по „Тракия“ заради аварирал камион

Най-малко петима души са загинали в Чили вследствие на силни дъждове

Тереза Мей: Брекзит позволява да се възползваме от възможностите, които предлага света извън ЕС

Посланието на Путин: Или аз, или хаос! „Бащицата“ знае как да отговори и в крайна сметка овладява положението

Средният годишен доход нараснал с 3600 лв. за 15 години

Средногодишният доход на лице от домакинство в страната се е увеличил средно с 240 лв. годишно за периода 2001-2016 г. достигайки 5 167 лв. В същото време разликите в доходите между областите в България се задълбочават, показват резултатите от изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) и българската геоинформационна компания Мапекс.

През 2016 г. най-високи са доходите в столицата – 7349 лв. (на човек годишно), а най-ниски – във Видин, Кърджали, Сливен, Силистра, и Търговище (под 4000 лв.).

Разликата между областта с най-високи средногодишни доходи и тази с най-ниски такива се увеличава от 1,8 пъти през 2000 г. до 2,1 пъти през 2016 г. Най-висока е била тя през 2013 г. – 2,5 пъти, най-вече в резултат на сериозната криза на пазара на труда в много от областите на страната за сметка на относителна стабилност в столицата.

Бързото нарастване на доходите в столицата започва едва след 2005 г., като преди това те се движат около средните за страната. Като цяло за периода 2001-2016 г. най-висок растеж на доходите се наблюдава именно в столицата – 4,4 пъти, следвана от Стара Загора – 4 пъти.

Относителен спад на доходите пък се вижда в смесените области, както и в Северозападна България. Приносът на тези области към общия доход на населението става все по-ограничен. Това се дължи както на тяхното намаляващо население, така и на сравнително неблагоприятната структура на доходите на домакинствата и тежкото състояние на пазара на труда.

Все още е видимо изоставането в други области като Пловдив и Бургас. Там, обаче, повишената инвестиционна активност и възстановяването на трудовите пазари дават надежда за покачване на благосъстоянието на домакинствата в следващите години.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Добре че не работя вече в родината че дохода ми от 11 000 на година преди седем години се промени на 45 000 навън.

  2. Доходите се качили спрямо 15 години назад… А спрямо 30 години назад как стоят нещата?

  3. А ЦЕНИТЕ ПРЕДИ 15 ГОДИНИ КАК БЯХА. ЩОТО ВЕДНАГА МИ ИДВА НА УМ ЧЕ ЛИТЪР ГАЗ ЗА АВТОМОБИЛ БЕШЕ 35 СТОТИНКИ А СЕГА Е 90 СТОТИНКИ. ТОВА ЗНАЧИ ЛИ ЧЕ ДОХОДА СЕ Е ДИГНАЛ ИЛИ ЧЕ СЕ ЛЪЖЕМ СЪС ЦИФРИ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.