Средновековна църква носи името на патриарх Евтимий

Пловдивският митрополит Николай извърши тържествен водосвет на храма край Добромирци

Изцяло разкрит със средства на златоград­чани

Откритата средновековна църква край родопското село Добромирци бе осветена от Пловдивския митрополит Николай и ще носи името на великия български патриарх Евтимий Търновски. Това съобщи пред „Труд” ръководителят на разкопките на храма проф. Николай Овчаров.

Според учените именно по тези места е служел в последните дни на живота си православният светец. Проучванията там бяха в рамките на десет работни дни в края на май и началото на юни изцяло със средства на златоградчани.
Храмът е разкрит напълно и е изключително интересен средновековен обект, посочи проф. Овчаров.

След проведените проучвания вече няма съмнение, че църквата, която първа у нас ще носи името на последния български средновековен патриарх, трябва да се датира от ХIII-ХIV в. Това е една от причините археолозите да продължават работа по интересна хипотеза. През 30-те години на ХХ в. при строеж на джамия в близост е открито погребение на високопоставен християнски духовник. То може да се свърже със съществуващите легенди, че по тези места се е подвизавал патриарх Евтимий, след като е бил заточен от турците през 1394 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.