Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разгради закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: На четвърто място сме в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

Средновековни боеве и занаяти в парка на Военна академия Опровергават заблуди и клишета от киното с реалистични възстановки

Мечовете за фестивала са изработени максимално близко до оригиналите във всеки един аспект - материали, термична обработка, тегло, динамика.

Първото издание е събрало 10 000 души

Средновековен лагер, музей на открито, стрелба с лък, средновековни занаяти и бойни демонстрации показват този уикенд в столичния парк “Военна академия” на втория Софийски средновековен фестивал “Балканите през Средновековието”.

Събитието се организира съвместно от две сдружения, които от години се занимават с исторически реконструкции – “Чигот – исторически възстановки” и “Средновековно общество MODVS VIVENDI”. Теодор Бандармалиев, един от организаторите на фестивала и член на “Чигот”, разказа пред “Труд”, че идеята за фестивала се е зародила преди доста време. “От вече над десетилетие в България средновековните събития от всякакъв вид набират все по-голяма популярност и масовост. Фестивали в подобен формат се провеждат из цялата страна, но по някаква причина София досега все е оставала в периферията на тези събития. Решихме, че е крайно време това да се промени”, обяснява Теодор.

Той работи в IT сферата, занимава се с организацията на фестивала в свободното си време заедно с още шестима ентусиасти. “Реално започнахме да мислим за нещата преди повече от година, но, както често се случва, по-голямата част от работата се стовари върху нас в последните две седмици преди събитието”, казва Теодор. Той определя фестивала като “събор на хора, които се занимават със средновековни реконструкции” и допълва, че в двата дни от него участниците живеят на лагер в средновековни палатки и демонстрират средновековния живот във всичките му аспекти – бит, култура, облекла, храна и боеве.

Целта на събитието е преди всичко образователна. “За съжаление Средновековието е един период, за който широката публика знае твърде малко факти и твърде много митове и заблуди. Бихме искали да им помогнем да заменят поне част от заблудите си с факти и да опознаят този толкова интересен, бурен и културно богат исторически период отвъд филмовите клишета”, пояснява Теодор.

Подобни фестивали от години се провеждат и в други градове. “Велико Търново, крепостта Червен, Ловеч и Асеновград са само част от местата, за които подобни събития вече са ежегодни. Интересът винаги е голям, защото това е нещо различно от съвременното ежедневие, а и романтичното усещане, което носи със себе си Средновековието, винаги привлича хората”, отбелязва организаторът.

Предишното издание на фестивала в столицата е преди три години в Боянската църква. “Тогава и форматът, и амбициите ни бяха много по-малки. Събитието беше един вид опипване на почвата”, казва Теодор и допълва, че интересът към него е бил голям – за двата дни, в които се е провело, то е било посетено от близо 10 000 души. Мащабът на тазгодишното издание е още по-голям, участниците също са повече.

Над 60 души участват в тазгодишния фестивал. “С повечето от хората се познаваме от години, били сме заедно на много събития и често си сътрудничим”. Хора от цяла България участват, включват се и два клуба от Сърбия и един от Чехия. В техните страни също се провеждат подобни мероприятия, които там са масово явление. Теодор разказва, че не е рядкост участници да обличат децата си и да ги включват в подобни събития, понякога се водят дори и бебета. “Това е занимание за всички възрасти”, отбелязва организаторът.

Голяма част от инвентара за фестивала Теодор и колегите му изработват сами. “С годините много от хората са се специализирали в нещата, които са открили, че им се удават най-добре. Някои се занимават с тренировки по фехтовка, други изработват въоръжение, трети шият дрехи”. Мечовете, както и всичко друго, което използват, са “реплики” на оригиналните находки – изработени са, така че да бъдат максимално близки до оригиналите във всеки един аспект – материали, термична обработка, тегло, динамика. “Тези, с които се правят бойните демонстрации, са умишлено затъпени, иначе би било твърде опасно”, казва Теодор.

Средовековният бит също заема специално място във фестивала. За кухята през Средновековието Теодор разказва, че е била доста по-различна от това, с което сме свикнали днес. “Хората тогава са имали разбиране за смесване на вкусовете, което на много от нас днес би се сторило странно . Например салата от ябълки и лук, леща с канела. Но в действителност, след първоначалното стъписване, ястията се оказват доста вкусни”, споделя той.

Теодор се надява все повече хора да проявяват интерес към подобни фестивали, защото освен да научат интересни факти, хората могат да се забавляват и да прекарват свободното си време по полезен начин.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Остро осъждаме популяризирането и опитите за показването на тъмните средновековни порядки като нещо хубаво! Ей соросоиди няма да можете да излъжете българския народ !
    Злините робството лъженето с религии и грабежа няма да се забравят !
    Ще има много да чакате !

    1. Виж , незнам дали не е прекалено късно за тебе ама отиди се прегледай в психодиспансера !! Тези соросоиди явно не ти дават мира ни денем ни нощем !

  2. Ами , вървете на чалготека тогава.

    На много хора са им интересни. И не става дума за популяризиране на тъмни порядки, а за познание плюс качествено забавление. Естествено, че никой не се възхищава от “злините…” и т.н., откъде ви хрумна? Но забравихте да споменете Ренесанса, художниците, писателите, виталността, пъстротата…

Отговорете