Убиецът от „Банишора“ остава в ареста

Наоми Кембъл в полупрозрачна черна рокля на дефиле в Париж

Акция срещу черен пазар на дърва в Шуменско

Габровец е в болница с прободни рани след сбиване Ударите с нож били нанесени от жител на Дряново

Повдигнаха обвинение на пенсионер, държал контрабанден тютюн за 26 550 лева Мъжът е с мярка парична гаранция от 300 лева

Зелен автомобил на 2019 г. е Honda Хибридът Insight спечели наградата в САЩ

Шуменка в „акция“ хвърли 22 грама злато от тераса

Вижте докъде е стигнало строителството на „Адванс Бизнес Център“ в Младост (ВИДЕО)

Изправят пред съда четирима, откраднали злато за близо половин милион лева от пенсионерка

Бебето, починало в болница в Плевен, не е било болно от грип

Цветанов: За Европа е ясно, че без САЩ трудно може да гарантира сигурността си

Турски журналист публикува книга за ИДИЛ

Съд в Киев призна за виновен Виктор Янукович

Спипаха рецидивисти след обир в Търново Единият от гастрольорите от Търговище е с 13, а другият с 25 криминални и съдебни регистрации

Военен подари козичка на баба Дора, тя я кръсти Радка

Средно по 2872 лева имаме за втора пенсия

Средно по 2872 лв. са натрупани по личните партиди на работещите българи за втора пенсия в частните пенсионни фондове, показват данни на Комисията за финансов надзор за 2017 г.. Сумата е доста малка, като се има предвид, че частните пенсионни фондове съществуват от 17 години.

Една от причините за това обаче е, че всяка година на пазара на труда излизат млади хора, които нямат нито един лев за втора пенсия, което дърпа надолу средната сума, която се пада на един човек. Всеки месец по личната партида на осигурените в универсален пенсионен фонд влизат средно по 49,40 лв.

Така за година по сметката за втора пенсия на всеки осигурен се натрупват по около 600 лв., ако работодателят го осигурява върху месечна заплата от 1000 лв. При 40 години трудов стаж, и ако пенсионният фонд всяка година постига висока доходност по спестяванията от 5%, при пенсиониране човек ще има натрупани около 85 хил. лв. за втора пенсия, показват изчисления на „Труд“.

Общият брой на осигурените в четирите вида пенсионни фондове към края на 2017 г. е 4,587 млн. души, показват данните на КФН. За година те нарастват с 2,57%. В универсалните пенсионни фондове, където се осигуряват всички работещи в масовата трета категория труд, осигурените са 3,576 млн. души. А в доброволните фондове вноски се правят за малко над 600 хил. души. Като повечето от тези вноски се правят от работодатели, които ги дават като бонус за служителите си за да ги задържат на работа.

Активите на частните пенсионни фондове за година нарастват със 17,72% и достигат 12,663 млрд. лв.
Общите приходи на пенсионните дружества през 2017 г. възлизат на 183,8 млн. лв., показват данните на КФН. Като приходите от такси и удръжки само на универсалните фондове са над 131 млн. лв. Общата печалба на всички пенсионни дружества за 2017 г. е 61,69 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Глупости на търкалете. Само наивници могат да им вярват.
  Какви пари и за каква пенсия ?????? . Кога ще се случи получаването на такава сума – след 50 години.
  Не се връзвайте на пропагандната машина. Ако има възможност – не правете никакви плащания.
  Факти – тези пари, които внасяте се въртят за какво ли не – лъжат ви за разни такси – измишльотини. С две думи КРАДЕ се.
  Ако имате пари – купувайте – злато- скъпи картини- диаманти-имот или ги завъртайте .
  Нормални пенсионни фондове може и да има след 30-40 г. Забравете за всякакъв тип илюзии и фантазии.

 2. Само дето на пръсти се броят тези, които са осигурявани на 1000лв. Дори и толкова да получаваш малко са фирмите, които те осигуряват на реалната ти заплата.

 3. Абсолютни глупости, г-жо Ковачева ! Под чия диктовка написахте пасквила ? Под тази на Петьо ли ?

 4. на 66 г 40 г стаж като имам както смятат ще имаме 85 хил.и ако ми дадат400 лв. и ако имам живот още 15 г. това 180 мец. х 400 прави 72 хил. останалото. ами ако слет 5 починем получаваме 24 хил. с останалата сума какво става . ф се пак можели някои да ми каже или да ми отговори след като цял живот съм работил и си имам право защо не ни плаща на куп тая сума на което ми се събрало цял живот и край дали ще имам дълък живот или не отделен въпрос

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.