Сред последните сме по онлайн покупки в ЕС

Един от всеки трима от потребители на интернет в България са пазарували онлайн през миналата година. Това показва анализ на Евростат за електронната търговия в страните на ЕС през 2016 г.

Страната ни се нарежда на предпоследно място в своеобразната класация с резултат 27%. След нас е само Румъния, където едва една пета от потребителите се доверяват на онлайн търговците.

За сравнение, средно в ЕС 66% от хората на възраст между 18 и 74 години, които използват интернет, са купували стоки или услуги онлайн миналата година. През 2007 г. това са направили половината от европейците – 50%.

На първо място през 2016 г. са били британците – близо 9 от всеки 10 от тях (87%) са пазарували в мрежата. Следват Дания и Германия където 8 от 10 потребители са правили това – съответно 84% и 82%.

Около 1,3 милиона българи от почти 4,5 милиона ползватели на интернет у нас са пазарували онлайн през 2016 г., показват данните на Евростат.

Както най-често купуваме през компютъра и смартфона? Категоричен лидер са дрехите и спортните стоки – 77% от потребителите са поръчвали стоки от тази категория. Една четвърт са пазарували стоки за дома. Още толкова са правили резервации в хотели и екскурзии. Един на всеки петима се е доверил на онлайн търговията при покупка на храна.

Според изчисления на експерти в бранша, цитирани от БНТ, един онлайн потребител купува средно стоки за около 150 евро годишно, което на практика означава, че за миналата година оборотът на онлайн търговията у нас е достигнал около 200 млн. евро.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. и за кво трябва да се пазарува по интернет? да печелят веригите за сметка на намалената работна ръка?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.