Срив на борсите в САЩ и Азия

Светът се готви за нова рецесия в САЩ

Не сме виждали месомелачка като тази от времената на Covid

Основните индекси на Уолстрийт откриха днешната търговия със срив, като инвеститорите се опасяват, се САЩ навлизат в рецесия след слабите данни за трудовия пазар, оповестени в петък и решението на Федералния резерв тази седмица да остави основните лихви без промяна поне до септември, предаде Ройтерс.

Промишленият индекс Dow Jones загуби 1,71% от стойността в началото на борсовата сесия, докато по-широкообхватният Standard & Poor's 500 спадна с 3,66 процента.

Високотехнологичният Nasdaq се срина с 6,34 на сто.

Сривът беше предвиден от бизнес изданието "Уолстрийт Джърнъл" (Wall Street Journal) който по-рано днес алармира, че най-ценните компании в света ще търпят безпрецедентни загуби.

Всичко започна в Япония: след отварянето на борсата тази сутрин тамошният основен борсов индекс Nikkei, който отслабва от месец, падна с 12,4% в понеделник. Това е най-голямата дневна загуба от 1987 г., когато настъпи така нареченият „Черен понеделник“. 

Други азиатски фондови борси също претърпяха сривове. Например в Сеул (Южна Корея) водещият индекс Kospi падна с 8,8%, а в Тайпе (Тайван) Taiex загуби 8,4%. Индексът на Straits Times в Сингапур падна с повече от 4 процента. 

Китайската фондова борса CSI 300, която събира 300-те най-значими китайски акции, се представи най-добре, като падна само с 1 процент.

„Движенията в Азия предизвикаха панически продажби“, каза Патрик Рийд, анализатор в The Adamis Principle.

Когато дойде време за търговия в Турция, индексът на фондовата борса в Истанбул потъна с 4,3%, като търговията беше спряна два пъти. 

Водещият германски индекс Dax също започна деня със значителен спад от почти 3%.

„Не сме виждали месомелачка като тази от времената на Covid през февруари-март 2020 г.“, казва Тоин Сикамор, анализатор в IG Australia. Анализаторите на JPMorgan обясняват случващото се със страховете от рецесия в Съединените щати: те изчисляват, че вероятността от рецесия в най-голямата икономика в света е достигнала 50%, след като статистиката, публикувана в петък, показа неочакван скок на безработицата - от 4,7% на 4,9 %.

Следвайки борсите, цената на Биткойн - най-известната криптовалута - падна с повече от 20% през последните дни (до 47 300 евро). Подобна тенденция се наблюдава и по отношение на други криптовалути.

Има признаци, че фондовият пазар е в нестабилно състояние от дълго време - основните причини за срива му се наричат ​​спадът на производството в Съединените щати, както и ескалацията в Близкия изток, коментира WSJ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика