Срив на изкупната цена на розовия цвят в масивите около Карлово

Драстичен срив на изкупната цена на розовия цвят в масивите около Карлово. В момента килограм розов цвят се изкупува за 3 лева, а миналата година е надхвърлял 5 лева, предава БНТ. Според розопроизводителите това е критично ниска цена, която едва стига, за да покрие само разходите. Розопроизводиелите от Подбалкана са готови да протестират, ако изкупната цена остане ниска и продължи да пада.

Розопроизводителите казаха, че вече търпят загуби, защото са инвестирали в обработката на розовите масиви и плащат висока цена на розоберачите.

„Берачите искат 2 лв., не искат да берат, а на нас какво да остане като днеска казват, че ще бъде 3 лв.“, каза Иван Иванов - розопроизводител в Каравелово.

„Ние сме от февруари месец в тоя гюл. В най-големия студ чистене, рязане подрязване, копане. Това е също много работа и пари и ние сме на загуба, на пълна загуба сме, ако продължава така“, каза Павлина Балтова – розопроизводител.

Розопроизводителите и изкупвачи твърдят, че причината за срива на цената на розовия цвят се дължи на споразумение между най-големите преработватели в България.

„Има събиране на розопреработвателите и те решиха тоя спад на цената. Защо е така - защото розите имаха едновременно развитие на пъпките, разцъфнаха се, напълниха се розоварните прости препълниха се с тонаж и сринаха цените“, каза Зара Клисурова - изкупвач и представител на клонов съюз на производителите на етерично маслени култури в България.

От националния съюз на производителите на етерично маслени култури посочиха, че вече са обмисляли да поискат от държавата преференциални плащания под формата на субсидии в рамките на 100 лева на декар.

„Тогава ще бъдем гъвакави и можем тези цени за работиме. Иначе сме обречени на стотинки или в този момент ситуацията е следната - розоберачът е в по-добра ситуация отклокото розопроизводителят“, каза Зара Клисурова.

Розопроизводителите заявиха, че започнат протести, ако цената на розовия цвят не се повиши поне до 4 лв. за килограм.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България