21-годишен прегази по-малкия си брат с трактор във Врачанско

Косово започна подготовка за демаркация на границата със Сърбия

Ремонтиран път вдигна скоростта през село

Вълните не пощадиха и Слънчевото бунгало Разрушено е укрепването на басейна на властта

Макаров ни обеща помощ за паметниците

Папа Франциск призовава католиците на борба срещу сексуалните посегателства

МВР залови банда малолетни крадци, обирали кафе автомати

Тежка катастрофа затвори пътя Бургас–Поморие

Ученик е задържан под стража за наркотици

Започва укрепване на ската над срутищата по пътя за Рилски манастир

Катастрофа затвори лента на магистрала „Струма“

От петък до неделя са установени 10 735 нарушения на пътя в цялата страна Отнети са 160 свидетелства за управление на МПС

Москва хока САЩ заради Сирия Лавров: Вашингтон пречи на връщането на бежанци

„Реал“ с антирекорд по посещаемост

Започна изграждането на спортно игрище в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в Благоевград

Срив на изкупната цена на розовия цвят в масивите около Карлово

Снимка: Уикипедия

Драстичен срив на изкупната цена на розовия цвят в масивите около Карлово. В момента килограм розов цвят се изкупува за 3 лева, а миналата година е надхвърлял 5 лева, предава БНТ. Според розопроизводителите това е критично ниска цена, която едва стига, за да покрие само разходите. Розопроизводиелите от Подбалкана са готови да протестират, ако изкупната цена остане ниска и продължи да пада.

Розопроизводителите казаха, че вече търпят загуби, защото са инвестирали в обработката на розовите масиви и плащат висока цена на розоберачите.

„Берачите искат 2 лв., не искат да берат, а на нас какво да остане като днеска казват, че ще бъде 3 лв.“, каза Иван Иванов – розопроизводител в Каравелово.

„Ние сме от февруари месец в тоя гюл. В най-големия студ чистене, рязане подрязване, копане. Това е също много работа и пари и ние сме на загуба, на пълна загуба сме, ако продължава така“, каза Павлина Балтова – розопроизводител.

Розопроизводителите и изкупвачи твърдят, че причината за срива на цената на розовия цвят се дължи на споразумение между най-големите преработватели в България.
„Има събиране на розопреработвателите и те решиха тоя спад на цената. Защо е така – защото розите имаха едновременно развитие на пъпките, разцъфнаха се, напълниха се розоварните прости препълниха се с тонаж и сринаха цените“, каза Зара Клисурова – изкупвач и представител на клонов съюз на производителите на етерично маслени култури в България.

От националния съюз на производителите на етерично маслени култури посочиха, че вече са обмисляли да поискат от държавата преференциални плащания под формата на субсидии в рамките на 100 лева на декар.

„Тогава ще бъдем гъвакави и можем тези цени за работиме. Иначе сме обречени на стотинки или в този момент ситуацията е следната – розоберачът е в по-добра ситуация отклокото розопроизводителят“, каза Зара Клисурова.
Розопроизводителите заявиха, че започнат протести, ако цената на розовия цвят не се повиши поне до 4 лв. за килограм.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.