На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

Срив на изкупната цена на розовия цвят в масивите около Карлово

Драстичен срив на изкупната цена на розовия цвят в масивите около Карлово. В момента килограм розов цвят се изкупува за 3 лева, а миналата година е надхвърлял 5 лева, предава БНТ. Според розопроизводителите това е критично ниска цена, която едва стига, за да покрие само разходите. Розопроизводиелите от Подбалкана са готови да протестират, ако изкупната цена остане ниска и продължи да пада.

Розопроизводителите казаха, че вече търпят загуби, защото са инвестирали в обработката на розовите масиви и плащат висока цена на розоберачите.

„Берачите искат 2 лв., не искат да берат, а на нас какво да остане като днеска казват, че ще бъде 3 лв.“, каза Иван Иванов – розопроизводител в Каравелово.

„Ние сме от февруари месец в тоя гюл. В най-големия студ чистене, рязане подрязване, копане. Това е също много работа и пари и ние сме на загуба, на пълна загуба сме, ако продължава така“, каза Павлина Балтова – розопроизводител.

Розопроизводителите и изкупвачи твърдят, че причината за срива на цената на розовия цвят се дължи на споразумение между най-големите преработватели в България.
„Има събиране на розопреработвателите и те решиха тоя спад на цената. Защо е така – защото розите имаха едновременно развитие на пъпките, разцъфнаха се, напълниха се розоварните прости препълниха се с тонаж и сринаха цените“, каза Зара Клисурова – изкупвач и представител на клонов съюз на производителите на етерично маслени култури в България.

От националния съюз на производителите на етерично маслени култури посочиха, че вече са обмисляли да поискат от държавата преференциални плащания под формата на субсидии в рамките на 100 лева на декар.

„Тогава ще бъдем гъвакави и можем тези цени за работиме. Иначе сме обречени на стотинки или в този момент ситуацията е следната – розоберачът е в по-добра ситуация отклокото розопроизводителят“, каза Зара Клисурова.
Розопроизводителите заявиха, че започнат протести, ако цената на розовия цвят не се повиши поне до 4 лв. за килограм.

 

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.