Срив на рублата след новите US санкции

Компании се боят да не попаднат в пореден черен списък

Руската валута отбеляза нов спад в сряда, за трети пореден ден. След “черните” понеделник и вторник, както ги нарекоха анализатори, след откриването на московската борса вчера курсът на щатския долар достигна 64,76 рубли - най-високия от 5 декември 2016 г., а еврото се обменяше за 80,14 рубли, преминавайки бариерата от 80 за пръв път от март 2016 г., съобщи РИА “Новости”.

Като основни причини за обезценяването на руската валута специалисти посочват новата порция санкции на САЩ срещу руски олигарси и компании (виж графиката - бел. ред.), както и нарастващото напрежение около кризата в Сирия и заканата на президента Доналд Тръмп, че Русия ще плати висока цена за подкрепата си за сирийския президент Башар Асад.

17_100

Обявените миналата седмица US санкции срещу руски системообразуващи компании създават значителна несигурност за всички инвеститори, призна руският вицепремиер Аркадий Дворкович.

Шефката на Централната банка на Русия Елвира Набиулина посочи, че новите ограничителни мерки на САЩ предизвикват колебания на руския пазар, но увери, че икономиката и финансовата сфера ще успеят да се адаптират. А министърът на икономическото развитие Максим Орешкин определи поредните санкции като “добър тест” за макроикономическото изграждане на Русия.

На отчета на правителството пред депутатите вчера премиерът Дмитрий Медведев успокои, че Русия ще се справи и с поредните наказателни мерки на САЩ. “Без съмнение ще се справим с това напрежение. Научихме се как да го правим”, отсече Медведев. А преди това обеща властите да подкрепят компании, на които бяха наложени санкции.

Междувременно инвеститори започват да се освобождават от участие в руски компании. Главният изпълнителен директор на швейцарската минна компания и търговец на суровини “Гленкор” напусна директорския борд на “Русал”, която се застрашена от криза заради санкциите.

А много други руски корпорации се опасяват да не попаднат в бъдещ черен списък, след като в такъв вече се оказаха водещи компании, листвани на световни борси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят