Срутването на века

"Барселона" го направи отново и по още по-невъзможен начин. Преди година каталунците победиха на 1/4-финал "Рома" с 4:1, но катастрофираха в реванша с 0:3 и напуснаха турнира. Този сезон обаче срутването бе още по-голямо. Въпреки победата над "Ливърпул" с 3:0 в първия полуфинален мач, едва ли и най-големите любители на сензациите са си помисляли, че "Барса" може да бъде елиминирана. Не и когато разполага с вездесъщия Лео Меси, а в състава на съперника липсват двамата им най-добри играчи - Мохамед Салах и Роберто Фирмино. Но каталунците отново се сгромолясаха.

"Най-големият срам в цялата история на "Барселона", е заглавието на вестник "Спорт", който винаги е следял отблизо събитията в испанския шампион.

А другото заглавие по темата е: "Рим не беше просто случайност: Исторически погром зa"Барселона" в Англия", като се припомня миналогодишното отпадане на тима от надпреварата срещу "Рома".

"Нов тежък погром и сбогом на Шампионската лига", е пестеливото заглавие на "Мундо Депортиво", но вътре не се пестят критики за играчите, които са определени като "страхливи".

Изданието също припомня ужаса от Рим преди година, но според него сега е далеч по-тежко.

На другия полюс са новините за "Ливърпул", който е на втори пореден финал в турнира.

"Зашеметяващо!", написа в сайта си телевизионния гигант CNN.

"Незабравима нощ на "Анфийлд", добавя BBC.

"Това ли е най-добрата елиминация в състезанието?”, пита английският таблоид "Сън".

Положителен отговор на този въпрос е готов да даде Юрген Клоп, мениджър на "Ливърпул".

“Целият двубой, самото представяне на отбора бе невероятно, неповторимо - каза Клоп. - Гледал съм много мачове в живота си, но не помня друг като този. Трудно бе да победим, а да го направим с “чиста” мрежа, нямам представа как момчетата успяха да го сторят. Видях Джеймс Милнър да плаче на терена след мача. Това значи много за нас. Знам, че в живота има други много по-важни неща, но атмосферата, която създадохме тук, е нещо специално".

„Ливърпул“ се нареди до „Барселона“ и „Панатинайкос“ по гръмки обрати от три гола пасив в полуфинал в Шампионската лига след успеха с 4:0.

През 1986 година каталунците оцеляха след 0:3 в първата среща от „Гьотеборг“, стигнаха до 3:0 в редовното време в реванша и отстраниха в шведите с 5:4 след дузпи, за да стигне финал, загубен с наказателни удари от „Стяуа“.

Другият такъв обрат след три гола разлика е в полуфинала реванш през 1971 година между „Панатинайкос“ и „Цървена звезда“, когато гърците губят с 1:4 в първата среща, но побеждават с 3:0 в реванша и се класират на финал. Той обаче е загубен с 0:2 от „Аякс“.

"Това беше колективен успех, а не индивидуален - каза Дивок Ориги, вкарал две от попаденията за успеха с 4:0. - Наистина няма значение кой бележи головете. Важното е, че победихме. Никой не вярваше, че сме способни. Още повече след контузиите. Посвещаваме победата си на момчетата, които не успяха да играят с нас. Знаехме, че вечерта ще бъде специална. Готвехме се за битка както никога преди".

Така "Ливърпул" се класира на девети финал в Шампионската лига. Повече имат само "Реал" (16), "Милан" (11) и "Байерн" (10).

 

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят