Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Пламна известен ресторант в София

Патриарх Неофит стана Почетен гражданин на Перник

Сръбски учебници са пълни с пропаганда С белградски историци разбиваме техни митове, че българските войници са извършвали зверства през Първата световна война

В Македония нашите военни гробища са 500, но са възстановени по-малко от пет

За празника на Българската армия – 6 май, освен празничното настроение, в съзнанието ни изплуват победите, героизма и саможертвата на нашите предци във войните на България. В такива моменти се питаме достатъчно ли правим, за да възкресим тяхната памет? Ние сме в дълг към онези, които положиха костите си за освобождението и обединението на България. От над 100 000 загинали български воини само през Първата световна война повече от 15 000 намират смъртта си в Добруджа и Влашко, а останалите са положени в безкръстни гробове и могили в Сърбия, Македония и Тракия. В документи от 30-те години на миналия век четем, че само в Македония военните гробища са около 500, но от тях възстановените са по-малко от пръстите на едната ръка. Заричаме се да започнем да работим в тази посока, прехласваме се от подредените чуждестранни гробища в същата Македония, но с настъпването на летните горещини намеренията замират. И така до следващия 6 май. Дежурното оправдание е, че компетентните органи в съседните нам държави не ни съдействат и даже ни пречат. Може и да има известна доза истина в това оправдание, но дали и ние използваме всички възможности? Правим ли необходимото да постигнем сближаване на гледищата по спорните въпроси, търсим ли контакти и сътрудничество?

В това отношение Военноисторическата комисия има натрупан опит. От няколко години имаме ползотворно сътрудничество с изследователи от Македония, Сърбия, Албания и Румъния. Плод на взаимното доверие са научните конференции и дискусии по отделни спорни в историографиите ни въпроси. Типичен пример в това отношение е публикацията на проф. Божица Младенович за войводата Коста Войнович. Напрежението, което се генерира по повод на предстоящата дискусия с авторката, беше прибързано и необосновано. Не се вникна в истинските цели на Комисията, която в досегашната си дейност по категоричен начин е показала, че за нейните членове България е над всичко. Военноисторическата комисия активно преследва своята цел, а именно: да бъде медиатор между науката и гражданското общество на Балканите, който чрез научната си и документално обоснована експертиза да руши стереотипите, наложени от чужди военни пропаганди, но и да създава мостове на това уморено от кръвопролития място в света, което именно заради тези тлеещи точки на напрежение се назовава с нарицателното „буре с барут“. Само по пътя на неоспоримите документални доказателства, които използваме при създаване и излагане на тезите си, можем да постигнем тази си цел.

За какво става въпрос? Книгата „Няма да се предам жив“ на проф. Божица Младенович е факсимиле на бойните дневници на сръбския войвода Коста Войнович-Косовец за периода от септември 1916 г. до неговата смърт в началото на декември 1917 г. Към дневниците проф. Младенович е приложила неин анализ на описаните събития и коментари в бележки „под линия“.

Дневниците и архива на Коста Войнович, както и знамената на четите и друго имущество, са пленени от взвода на българския войвода Тане Николов, който успява за 90 дни да разбие сръбските чети в района, да убеди над 1500 четници да се предадат доброволно заедно с оръжието си, да накара командирите на сръбски чети да станат командири на български контрачети и да участват в залавянето на предишните си началници.

Такава съдба сполетява и Коста Войнович, който преследван от четата на Тане Николов и бившите си другари, е принуден да се самоубие. Целият негов архив се съхранява в Държавна агенция „Архиви“ на улица „Московска“ №5 в София.

За изминалите 100 години няколко елитни сръбски изследователи (професори и академици) са били допуснати да работят с архива на Коста Войнович. Прави чест на проф. Божица Младенович, че тя единствена е представила документите в оригиналния им вид. Предишните изследователи в името на тогавашната политическа доктрина са съкратили част от текстовете, които не отговарят на пропагандните им цели. Тези изследователи са укрили от сръбската историческа общност съществуването в архива на протоколи за разпит на поп Димитър Димитриевич и поручик Аца Пипер, които активно съдействат на българското военно разузнаване, и спомагат за разгрома на бунтовниците. И в продължение на десетилетия ги представят за герои, станали жертва на българските военни власти. По този начин истината за събитията по време на „Топлишките бунтове“ в района на река „Българска Морава“ през 1917 г. едва сега става известна изцяло за изследователите от Република Сърбия.

Пълното представяне на бойните дневници показва, че значителна част от зверствата, приписвани на българските войници (изнасилвания, кражби на имущество и пари, печене на шиш и на огън на деца), всъщност са извършвани от сръбски четници и разбойници. Пропагандата не е пропуснала да ги припише на българите по време на анкетите преди Ньойския договор.

За членовете на Военноисторическата комисия българската кауза е водеща. И когато нейната защита директно или индиректно идва от страна на представители на нашите тогавашни противници, изпитваме пълна удовлетвореност. Липсата на говорене подхрани сръбската пропаганда да припише на българската войска над 30 000 души избито мирно сръбско население.

Целта на Военноисторическата комисия е с помощта на оригиналните документи, съхранявани във всички възможни източници, да бъде направен верен анализ на причините и последствията от събитията, разтърсили Балканския полуостров през 20-и век, и донесли толкова нещастия на всички народи.

Възприехме предложението на нашите колеги от Република Сърбия да съставим общи смесени научни екипи от специалисти от двете страни, за да направим нов реален прочит на общата ни история. Да изличим от учебниците лъжите и пропагандата. Да направим изводи кое е полезно да бъде припомняно на младите поколения, за да се поучат от направените грешки и да не ги повтарят! Да ги подготвим да живеят заедно в общия Европейски дом, като се грижат взаимно за общите си интереси.

Информацията в бойните дневници е най-добре да бъде четена и сравнявана едновременно с бойните дневници на войводата Тане Николов (от същия архив), които описват същите събития през очите и същността на българския военен. Тогава се разбира кои събития какво значение имат за цялостните процеси. Съвременният читател може реално да си състави представа какъв е бил реалния потенциал и реалните последици от всяко действие на противниците. Само това е начинът да се противодейства на антибългарската пропаганда.

Горещо препоръчваме и провеждането на експедиция на терен в района на река „Българска Морава“ (Алексинац, Ниш, Прокупле, Лесковец, Лебане), където на място оживяват случките от бурната 1917 г. Военноисторическата комисия проведе две експедиции на терен и благодари за съдействието на колегите и приятелите от Института за стратегически изследвания към Министерството на отбраната на Република Сърбия, музея в Ниш, музея в Прокупле, музея в Лесковец и специално на Дарко Жарич и проф. Божица Младенович.

Военноисторическата комисия работи усилено за изучаване на терен на бойните полета на Българската армия. Целта ни е да нанесем отбранителните полоси и останалите инженерни съоръжения от топографските карти върху местността и да заснемем сегашния релеф. Стараем се с максимална точност да локализираме местоположението на българските военни гробища в близост до позициите. С удовлетворение можем да отчетем проведената от 11 до 14 април военноисторическа експедиция в Добруджа и до р. Серет. 100 години след организираната от Щаба на действащата армия, по време на освобождението на Добруджа през Първата световна война българската научна експедиция отново преминахме по същия път. Посетихме запазените, подменените и част от разрушените военни паметници и гробове. Отличен пътеводител ни беше впечатляващата книга на Петър Бойчев и Радослав Симеонов „Те загинаха за Добруджа“. Скромният ни принос за изследване популяризирането на военната история се заключава в издаването на научното списание „Военноисторически сборник“. На неговите страници се стремим да осигурим трибуна освен на утвърдени, и на млади изследователи. Чрез научни дискусии за възстановяването на истината по спорни проблеми от нашата историография и тази на нашите съседи можем да постигнем някакъв напредък.

Езикът на омразата, с който понякога си служат политиците, е непознат в науката. Тя борави само с точни факти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Станчев, стига си вдигал патриотарски лозунги а вземи да свършиш нещо смислено. Всеки знае че и ти и Иво Антонов и Соня Пенковасамо опорочавате и осребрявате за себе си идеята. Идеята ви е да се разходите, да хапнете и пийнете на държавна сметка, някоя конференцийка да направите… и накрая да си присвоите свършеното от други. Кой възстанови Цапари? Ако питаш гугъл, излиза че вие с Антонов сте се пъчили най-много. Как пък веднъж в медийните си изяви не споменахте далите собствени средства и свършили работата, за да има после къде да се снимате и пъчите.

  1. Цапари го възстанови Лука Станчев председател на Пловдивски граждански клуб със средства на Министерството на отбраната.

 2. Само турците и руснаците поругават цели гробища и обвиняват другите хора за собствените си зверства, а Сърбия от много векове е руска колония.

  1. Аааа…. и евроатлантиците в босна…

 3. Балканите единствено при турците си живееха мирно и спокойно цели 500г..а последните стл години само войни и насилие,породени от комплекси за «велики нации»!

  1. Хасан е, ами и вие, турците, спокойно бяхте изгонени в Анадола без убити, но квичите от няколко десетилетия и вие не знаете защо.

 4. Факт е че в България се крият доста неприятни факти от Българското военно присъствие в южна и източна Сърбия.С изключение на Цариброд и Босилеград,които тогава са били Български,Питотския и Нишкия край ,както и по на юг са имали сръбско самосъзнание , наште опитват насила да българизират населението но без успех след което следва доста насилие убийства и тн.Същото правят Сърбите в Македония но броя на жертвите е по-малък.Та подобна „пропаганда“ можете да чуете и от хора които са били свидетели на българското присъствие и след това през 1941-1944,още има живи свидетели на безумни изцепки.Не са цвете сърбите но не сме по-добри от тях.

  1. Интересно, дали обобщавайки толкова обедено може да подкрепиш думите си с някаква историография, която обаче не е дело на сръбска пропаганда.
   П. С По темата е много показателна книгата на френския дипломат Анри Пози
   „Войната се връща“

 5. хасане-мама ти да Е Б А фес противен !!!Ти се гавриш с паметта на моя народ!?500 години масови убийства,изнасилвания,грабежи,опожарявания,крадене на деца,моми,къщи,ниви….Това ли ти е доброто?А,противна да е майка ти мюсюлманска,дето те е родила-к.у.р.в.а !!!А как дойдохте вие турците в БЪЛГАРСКИТЕ земи?Няма да кажеш нали?С ятаганите-фес кирлив!С ятаганите!Посичайки всичко живо пред себе си.В името на аллах-главният разбойник и виновник за всичките страдания на моя народ !!!

 6. Жълтурков,безпросветен ненормалнико,нали бяхме те прекръстили , ама гледам пак си избрал турското си име! Еее,не може да прежалиш вековете съжителство с турците май…Нямаше да дойдем в земите ти , но дедите ти с предателски душички ни поканиха и влезнахме без една стрела да изстреляме! И през всичките тия 550 години ако бяха правили нещата, които изтърсваш ей така, без да се уповаваш на никакви исторически документи , сега наистина щеше да се казваш Саръ ефенди и щеше да ми лъскаш обувките и да ми поливаш вода с ибрика , а не да ми плямпаш смахнатории! Анладън мъ гери зекялъ кирли кьопек?!

 7. ГОВОРЕТЕ ЗА ЗВЕРСТВАТА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ А НЕ ЗА СЪРБИТЕ ЛИЧНО СЪМ СЛУШАЛ ОТ БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ ЗА ЗВЕРСТВАТА В СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ И В РУМЪНИЯ САДЕНЕТО НА ЧЕСЪН И КАКВИ ЛИ НЕ ДРУГИ ГЛУПОСТИ И ГАВРИ КОЙТО СА ВЪРШЕНИ ОТ БЪЛГАРИ КОЙТО СА БИЛИ ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ . ТАКА ЧЕ СТИГА С ТЕЗИ ЗАМАЗВАНИЯ НА ИСТИНСКИТЕ СЪБИТИЯ. БЪДЕТЕ ЧЕСТНИ И ДОСТОЙНИ И СИ ПРИЗНАВАЙТЕ ГРЕШКИТЕ И ТЪРСЕТЕ КОМПЕНСАЦИЯ ИЛИ ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ОСМАНСКИТЕ-ТУРСКИТЕ ЗВЕРСТВА ЗА НЯКОЙ НЕЩА СТЕ МНОГО ЗНАЕЩИ А ЗА ДРУГИ СИ ТРАЙКАТЕ ВОЕННИ . КАТО ВИ ЗНАМ ПОВЕЧЕТО КАКВИ ГАШНИЦИ СТЕ И ТОЗИ СЪЩИЯ СЕ ПЛЮНЧИ НЯМАЛО ИЗГЪЗИЦИ В СЪРБИЯ, ГЪРЦИЯ И РУМЪНИЯ. АКО ДРУГ Е ИЗВЪРШВАЛ ЗВЕРСТВА ИЛИ ГЕНОЦИД НЕ СТАВАЙТЕ КАТО НЕГО И ПОСЛЕ ДА ЛЪЖЕТЕ КАТО ГИНОЦИДАДЖИЙТЕ ЧЕ И ДА ПРЕТЕНДИРАТЕ ЗА ТЕРИТОРИИ НИКОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ ИСКА ДА ЖИВЕЕ ИЛИ НАЙ МАЛКО ДА ГО УПРАВЛЯВАТ НАСИЛНИЦИ ПЪК БИЛИ ТЕ И БРАТЯ И ДА СА ОТ ЕДНА КРЪВ. ПОЛИТИКА С НАСИЛИЕ ЗАПОМНЕТЕ НИЩО НЕ СТАВА. ПЪРВО СИ ОПРАВЕТЕ ВЪТРЕ НАСИЛИЕТО КОЕТО ИМА ТЕ КОЙТО ИСКАТ САМИ ЩЕ ВИ ПОТЪРСЯТ И ЩЕ КАЖАТ АЗ СЪМ БЪЛГАРИН И СЕ ГОРДЕЯ. СЛЕД КАТО БЪЛГАРИТЕ БЯГАТ ОТ СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА ВИЖТЕ КАКВА РАЗРУХА БЕДНОСТ И КАКВА МИЗЕРИЯ НА КОНТРАСТА НА КОРУПЦИЯ И ЛЪЖИ КАКТО ВЪТРЕ ТАКА И НА ВЪН. ВСИЧКАТА ВИ ВТАСАЛА ТА ПОГЛЕЖДАТЕ И КЪМ МИНАЛОТО ЩОТО ТЕЗИ КОЙТО СА НИ КАЗВАЛИ ЗА ЗВЕРСТВАТА ВЕЧЕ ОТДАВНА СА УМРЕЛИ. МНОГО ХИТРО НО НЕ ВИ ПРАВИ НИКАКВА ЧЕСТ ДА ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ РАЗБИРА СЕ, ЧЕ Е ИМАЛО НАСИЛИЯ, ИЗНАСИЛВАНИЯ УБИИСТВА И Т.Н. ПОПИТАЙТЕ В СЪРБИЯ В ГЪРЦИЯ ТЕ ПО ДОБРЕ СИ СПОМНЯТ ЗАЩОТО ИСТИНСИ ХОРА БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ КОЙТО СА БИЛИ ЖИВИ СВИДЕТЕЛИ САНИ КАЗВАЛИ И РАЗКАЗВАЛИ , ЧЕ ДА ИМАЛО Е ТАКИВА НЕЩА НО КАКТО И СЕГА СЕ КРИЕ ИСТИНАТА. КАК ИСКАТЕ ПОМИРЕНИЕ И ДА ВИ УВАЖАВАТ КАТО ИЗКАРВАТЕ ЛЪЖАТА И ХОРА КАТО ТОЗИ В УНИФОРМА КОЙТО ИЗПЪЛНЯВА ПОЛИТИЧЕСКА ЗАПОВЕД НО НЕ КАЗВА ИСТИНАТА А ЛЪЖЕ. ЧАКАЙТЕ СЪРБИТЕ ДА ВИ ИМАТ ДОВЕРИЕ И ВЕКОВЕ ДА МИНАТ ДА НЕ ВИ МРАЗЯТ ЗА ЛЪЖИТЕ АКО ТЕ ЛЪЖАТ Е ЗАЩОТО ВИЕ НЕ СТЕ ЧЕСТНИ А ИСКАТЕ ОТ ДРУГИТЕ ДА СА ЧЕСТНИ В ОТНОШЕНИЯТА ТОВА И НА СЪН НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ. ЛИЧЕМЕРНИ ДЕКЛАРАЦИЙКИ ЩЕ СЕ ПИШАТ КАТО ТОЗИ ТУК ВИНАГИ ГИ Е ИМАЛО И ЩЕ ГИ ИМА ДОКАТО СЕ ИЗТРИЕ ИСТИНАТА НАПИСНА НА КНИГА КОЯТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ДЕЙСТВИТЕЛНО КАКВО Е БИЛО ТАКТИКИ И СТРАТЕГИЙ. КАТО НЯКОЙ ДРУГИ ДЪРЖАВИ НЯМАЛО АРМЕНСКИ ГЕНОЦИД САМО КАЖИ ЧЕ ЕИМАЛО И СКАЧАТ И СЕ ЕЖАТ АМА Е ИСТИНА СЪЩАТА ТАКТИКА СЪЩАТА РАБОТА АКО ВИ ХАРЕСВА ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ТАКА. ПО ДОБРИЯТ ВАРИАНТ ДАЖЕ ЕДИН СЛУЧАЙ ДА Е ИМАЛО НА НАСИЛИЕ ИЛИ ИЗНАСИВАНЕ ВЪПРЕКИ ЧЕ НЕ СМЕ ПРЕКИ ВИНОВНИЦИ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ПРИЗНАЕМ И СЕ И ЗВИНИМ НА ЖЕРТВИТЕ АКО ТОВА МОЖЕ МОРАЛНО ДА ИМ ПОМОЖНЕ И НА БАЗА НА ЧЕСТНОСТ И ВЗАЙМНО УВАЖЕНИЕ И ВЗАЙМНО ПОДПОМАГЕНЕ ДА СЕ ВЪРВИ НАПРЕД В СВЕТОВЕН ПЛАН ДРУГОТО Е ЛИЦЕМЕРИЕ И ФАЛШ КОЙТО ВОДЯТ ДО НЕУВАЖЕНИЕ И ЛОШИ НЕГАТИВНИ ЧУСТВА НА НИКОГО НЕНУЖНИ. ВСЕКИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК МИСЛЯ ИСКА ДА ЖИВЕЕ ДОБРЕ НО АЛЧНИТЕ НЕЧЕСТНИТЕ СА ТЕЗИ КОЙТО ТЛАСКАТ СВЕТА В КОНФЛИКТИ И МИЗЕРИЯ И ВОЙНИ И ИЗВРАЩЕНИЯ.

 8. Sovsem skoro sreshtnah v UK 40 god kiurdka ot Diarbekir- zhenata ne znaeshe kakvo e tova vaksinacia, kamo li da be imunizirana za tetanus, polio…. Sram za bulgarskite turkofili, koito velichaiat ultranacionalista i neo-osmanlia Erdo Pasha i negovata Turcia . Shtom tolkova se grizhat za svoite ,bratia’ po religia kiurdite, moga samo da sonuvam kak nie hristienite shte zhiveem vo budeshtiot Turski Sultanat. A vo dalechnata 1913 godina turskoto komandvane farli nad 30 000 neobucheni vo voina kiurdi sreshtu 22 Trakiiski polk na Bulair, pushechno meso za nashte voinici i nad 15 000 izbiti kiurdi !?

 9. А българските учебници не бяха ли пълни с пропаганда и прост комунизъм? Все още се мете, че турците били обесили Левски, да ама не ! Българските съдии го обесиха!

 10. Е,и !? Български съдия бил произнесъл присъдата на ЛЕВСКИ.Но турците го обесиха.Както и да е.И сега какво?Това оневинява ли турците за милионите избити наши сънародници през тези 500 години?Не били обесили ЛЕВСКИ!?А колко много народ обесихте,изклахте,колко много невинни моми обезчестихте и се гаврихте?А !? А кажи нещо тука?Да е б а наглия ти турчин!!!фес непорубен.аллах е нищожество…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.