Сръбски ювелир с второ дарение за църквата "Св. 40 мъченици" в Търново

Сръбският ювелир Горан Ристович-Покимица е подготвил второ дарение за църквата на Иван-Асен II във Велико Търново-"Св. 40 мъченици". През май 2015 г той предостави на историческия храм икона с образа на Свети Сава. Това стана при откриването на негова изложба в музей "Възраждане и учредително събрание" в старата столица, която представи 32 изящни предмета.

дарението на сръбски ювелир

„Тази изложба затваря един десетгодишен цикъл в моята работа като ювелир. Точно преди 10 г. бях във Велико Търново и оттук започна моето лично вдъхновение да направя това, което виждате сега. Затова за мен тази експозиция е толкова важна и я приемам като знак на благодарност към вашия град. Искам да подаря за знаковата църква на Велико Търново една икона, която също е знак на благодарност, че толкова години сте опазили гроба на свети Сава, един светец с особено значение за Сръбската православна църква”, каза при откриването на изложбата Горан Ристович.

Иконата е с филигранна декорация от сребро. Сега той е финансирал изработването на проскинетарий за въпросната икона.

"Това е поставка във вид на катедра, върху която ще бъде поставено изображението на Свети Сава. Проскинетария е изработен от мрамор по проект на великотърновския скулптор Панайот Панайотов и е изваян от каменоделеца Петър Петров. Дарението ще бъде връчено официално в събота", обясни директорът на Регионалния исторически музей в болярския град Иван Църов.

Горан Ристович се занимава с църковно изкуство от 15 г., преди това е работил като арабист. От години той е този, който изработва всички корони на сръбския патриарх, прави и реплики на пръстени на царе от династията Неманич. Гостува във Велико Търново с експозиция, която се нарича „Филигранни връзки” и показва архиерейски кръстове и жезли, икони, потири, епископски пръстени, олтарни и стенни кадилници, престолни кръстове. Всички те са изработени от сребро, злато, слонова кост и полускъпоценни и скъпоценни камъни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони