На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Сръбско село иска да се нарича Путиново

Жителите на изолирано планинско селце в Южна Сърбия почитат толкова много Владимир Путин, че са решили да преименуват селото си на руския президент – Путиново, разказва Асошиейтед прес.

Десетината къщи на малкото селце, наричано от векове Хаджинци, са пръснати сред гъста зеленина на 250 км южно от Белград. Жителите му са взели решението преди около две седмици в кръчмата, пийвайки местна сливовица, информира БТВ.

„Путин е отличен държавник”, казва Милутин Петрушич, 67-годишен местен жител. „Путин прави много за нашия народ. Смятаме, че той заслужава това.”

Името Хаджинци е от турски произход и вече не е подходящо, заявява Петрушич.

Решението за преименуване на селото отразява широко разпространените настроения в Сърбия, където мнозина смятат Путин за герой и Русия за съюзник и приятел. Двата славянски народа имат традиционни близки връзки и споделят една и съща православна религия.

Въпреки че сръбското правителство иска присъединяване на страната към Европейския съюз, много сърби всъщност почитат Путин, защото смятат, че се противопоставя на световната доминация на САЩ и Запада.

Мнозина смятат също, че Западът подкрепя сръбските врагове от войните през 90-те години, когато страната беше бомбардирана от НАТО, за да спре боевете в Косово.

Жителите на Хаджинци, което е близо до границата с Косово, са благодарни на Русия, че е на страната на Сърбия, която отхвърля независимостта на бившата сръбска област, обявена през 2008 г.

„Путин винаги защитава сърбите и Сърбия”, казва Малиша Петрушич, 63-годишен роднина на Милутин. „Ние искаме да му благодарим.”

И са го направили – дървената табела, показваща посоката към селото по черния път нагоре, вече гласи „Путиново”, макар че преименуването още не е одобрено официално от общинските власти.

Местната домашна плодова ракия вече се казва „путиновка”.

От рода Петрушич казват, че почти цялото село е подкрепило смяната на името, което според тях ще привлече туристи и ще съживи изпадналия в изолация район.

Полупразно през зимата, Хаджинци прилича на останалите селски райони в Сърбия, съсипани и обеднели през десетилетията на криза, последвали войните на Балканите.

Някога богато село, Хаджинци се е самоиздържало от скотовъдство и земеделие. Сега в него живеят главно възрастни хора с оскъдни пенсии, които оцеляват благодарение на няколко кози и прасета, а къщите им се рушат, без да могат да ги поправят.

Селяните тепърва трябва да предявят формално искане за преименуване на Хаджинци в общинския съвет, но казват, че за това трябват пари, които те нямат.

„Това е Путиново и ще си остане Путиново. Така ще бъде”, казва Малиша Петрушич.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Сега в него живеят главно възрастни хора с оскъдни пенсии, които оцеляват благодарение на няколко кози и прасета, а къщите им се рушат, без да могат да ги поправят. – „Това е Путиново и ще си остане Путиново. Така ще бъде”

  2. И УЬОВО ДА ГО КРЪСТАТ ВСЕ ТАЯ, ПУТЬОВО ИЛИ ПУТИНОВО ВСЕ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ ТАМ КЪДЕТО СТЕ ШУБРАЦИТЕ СА ВИ ПОГЪЛНАЛИ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.