Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

„Нормандската четворка“ се събира на 9 декември

Българите живеят с 572 лв. на месец Пестим от дрехи и мебели, с 16% нарастват разходите за здраве

Пендаровски: Икономическото сътрудничество с Русия не е пречка за членството в ЕС

Тръмп в Лондон на 3 декември

Община Габрово спечели делото срещу местната топлофикация и на втора инстанция

Сръбско село иска да се нарича Путиново

Жителите на изолирано планинско селце в Южна Сърбия почитат толкова много Владимир Путин, че са решили да преименуват селото си на руския президент – Путиново, разказва Асошиейтед прес.

Десетината къщи на малкото селце, наричано от векове Хаджинци, са пръснати сред гъста зеленина на 250 км южно от Белград. Жителите му са взели решението преди около две седмици в кръчмата, пийвайки местна сливовица, информира БТВ.

„Путин е отличен държавник”, казва Милутин Петрушич, 67-годишен местен жител. „Путин прави много за нашия народ. Смятаме, че той заслужава това.”

Името Хаджинци е от турски произход и вече не е подходящо, заявява Петрушич.

Решението за преименуване на селото отразява широко разпространените настроения в Сърбия, където мнозина смятат Путин за герой и Русия за съюзник и приятел. Двата славянски народа имат традиционни близки връзки и споделят една и съща православна религия.

Въпреки че сръбското правителство иска присъединяване на страната към Европейския съюз, много сърби всъщност почитат Путин, защото смятат, че се противопоставя на световната доминация на САЩ и Запада.

Мнозина смятат също, че Западът подкрепя сръбските врагове от войните през 90-те години, когато страната беше бомбардирана от НАТО, за да спре боевете в Косово.

Жителите на Хаджинци, което е близо до границата с Косово, са благодарни на Русия, че е на страната на Сърбия, която отхвърля независимостта на бившата сръбска област, обявена през 2008 г.

„Путин винаги защитава сърбите и Сърбия”, казва Малиша Петрушич, 63-годишен роднина на Милутин. „Ние искаме да му благодарим.”

И са го направили – дървената табела, показваща посоката към селото по черния път нагоре, вече гласи „Путиново”, макар че преименуването още не е одобрено официално от общинските власти.

Местната домашна плодова ракия вече се казва „путиновка”.

От рода Петрушич казват, че почти цялото село е подкрепило смяната на името, което според тях ще привлече туристи и ще съживи изпадналия в изолация район.

Полупразно през зимата, Хаджинци прилича на останалите селски райони в Сърбия, съсипани и обеднели през десетилетията на криза, последвали войните на Балканите.

Някога богато село, Хаджинци се е самоиздържало от скотовъдство и земеделие. Сега в него живеят главно възрастни хора с оскъдни пенсии, които оцеляват благодарение на няколко кози и прасета, а къщите им се рушат, без да могат да ги поправят.

Селяните тепърва трябва да предявят формално искане за преименуване на Хаджинци в общинския съвет, но казват, че за това трябват пари, които те нямат.

„Това е Путиново и ще си остане Путиново. Така ще бъде”, казва Малиша Петрушич.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. а у нас ще кръстим така селото на корни…

  2. Сега в него живеят главно възрастни хора с оскъдни пенсии, които оцеляват благодарение на няколко кози и прасета, а къщите им се рушат, без да могат да ги поправят. – „Това е Путиново и ще си остане Путиново. Така ще бъде”

  3. И УЬОВО ДА ГО КРЪСТАТ ВСЕ ТАЯ, ПУТЬОВО ИЛИ ПУТИНОВО ВСЕ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ ТАМ КЪДЕТО СТЕ ШУБРАЦИТЕ СА ВИ ПОГЪЛНАЛИ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.