Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Ставаме лидер в производството на шафран Доходът от един декар е между 10 000 и 30 000 лв.

Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран.

В равното софийско поле 1 луковица се размножава до 15

България има шанс скоро да се превърне в световен лидер при производството на шафран. Петгодишната прогнозата е на Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран. Потвърдена е от френски учени, изследвали насажденията от син минзухар у нас.

Те били изумени, като изровили от различни части на 3 дка нива близо до Кремиковци, средно по 15 луковици от гнездо. Според лабораторните данни, нашият шафран е и с много високо качество.

“Дългата суша и големите горещини са свили производството в Иран и са понижили качеството. Промените в климата у нас пък благоприятстват развитието на растението, от което се прави най-скъпата подправка в света. Само за една година от 1 луковица изникват нови 15”, обясни за “Труд” Тахиров.

Той е завършил икономика в България. През 1973 година избягал в Австрия, после в Швеция. Там учил световни политически инвестиции. Когато се завърнал в родината започнал да експериментира с отглеждането на син минзухар за шафран.

Сега заетите с това производство у нас са близо 5000 души. Доходът от 1 декар с минзухар в България е между 10 000 и 30 000 лева. Реалната цена на световните пазари е 10 000 евро за килограм.
Интерес към българския шафран вече има от Чили, Франция и Германия.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете