Рамуш Харадинай: Въобще не ни интересува Сърбия и какво се случва там

Пътнически самолет се запали на летището в Техеран (ВИДЕО)

Кристалина Георгиева: Пропътувах много дълъг път до Световната банка

Правило от 1604 г. препъва Брекзит Удължаване на срока изглежда най-вероятно

ЦРУ – първа спирка на Болсонаро в САЩ Необичайна постъпка за чужд лидер

Руският военен министър се срещна с Асад в Сирия

Назърбаев се оттегли след 29 години на власт Изненадващо президентът на Казахстан обяви оставката си

„Ла Скала“ връща €3 млн. на Рияд

Ученички танцуват кючек в час, учителка им ръкопляска

Ремонтират с близо 7 млн. лв. ключово трамвайно трасе 1.6 км нов релсов път по улица “Каменоделска” в София

Благоевград с нови спирки и автобуси

Хаосът с пенсиите спрян от премиера Борисов (обзор) НОИ ще смята парите и по старата, и по новата формула и ще отпуска по-високата сума

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 март 2019

Ердоган към терориста от Нова Зеландия: Ще си платиш по един или друг начин

Тръмп: Обмисляме възможността Бразилия да стане член на НАТО

Ставаме лидер в производството на шафран Доходът от един декар е между 10 000 и 30 000 лв.

В равното софийско поле 1 луковица се размножава до 15

България има шанс скоро да се превърне в световен лидер при производството на шафран. Петгодишната прогнозата е на Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран. Потвърдена е от френски учени, изследвали насажденията от син минзухар у нас.

Те били изумени, като изровили от различни части на 3 дка нива близо до Кремиковци, средно по 15 луковици от гнездо. Според лабораторните данни, нашият шафран е и с много високо качество.

“Дългата суша и големите горещини са свили производството в Иран и са понижили качеството. Промените в климата у нас пък благоприятстват развитието на растението, от което се прави най-скъпата подправка в света. Само за една година от 1 луковица изникват нови 15”, обясни за “Труд” Тахиров.

Той е завършил икономика в България. През 1973 година избягал в Австрия, после в Швеция. Там учил световни политически инвестиции. Когато се завърнал в родината започнал да експериментира с отглеждането на син минзухар за шафран.

Сега заетите с това производство у нас са близо 5000 души. Доходът от 1 декар с минзухар в България е между 10 000 и 30 000 лева. Реалната цена на световните пазари е 10 000 евро за килограм.
Интерес към българския шафран вече има от Чили, Франция и Германия.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.