Стажанти работили половин година на авариралата АЕЦ "Фукушима"

Японската енергийна компания "Токио електрик пауър" (TEPCO) призна, че неин подизпълнител е принудил шестима чуждестранни стажанти да работят по авариралата АЕЦ "Фукушима Даичи" за шест месеца въпреки забраната, наложена от оператора за дейности по съоръженията, предаде ДПА. Атомната централа пострада от тежка авария през март 2011 г. след мощно земетресение и вълна цунами.

Шестимата стажанти са участвали в подготвителни дейности по съоръжения за изгаряне на отпадъци в комплекса от ноември. Мястото, където са работили е извън зоната, в която служителите трябва да използват защитно облекло, уточни говорител на компанията.

TEPCO е затруднена да се справи с високите нива на радиация, както и с големите количества замърсена с радиация вода, докато продължава да инжектира вода в трите реактора, пострадали при аварията.

По-рано тази година активисти установиха, че виетнамски стажанти са били принуждавани да работят по почистване на радиоационното замърсяване.

Стажантската програма na японското правителство отдавна е обект на критики, че служи за прикриване на вноса на евтина работна ръка предвид застаряващото и свиващо се население на Япония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия