Стайко Стайков е бил готов да сътрудничи по случая "Карнобат"

Молбата от адвоката му е депозирана в спецпрокуратурата тази сутрин 

Адвокатът на Стайко Стайков - Любомир Таков, тази сутрин е депозирал молба в Специализираната прокуратура с готовност за сътрудничество на клиента му, без да уточнява дали издирваният от Интерпол е щял да се предаде, научи „Труд”.

Едва по-късно Таков научил, че Стайков-син е в „Пирогов”, където са го откарали близки. Те го намерили на Витоша в безпомощно състояние, след като Стайков им се обадил да поиска помощ, защото е бил отвлечен и пребит.

Бащата на Стайко - алкохолният бос Миню Стайков, е в ареста от септември м.г. по обвинение за престъпна група, която организирала производството на цигари в нелегални фабрики, пране на пари и данъчни престъпления. За участие в престъпната група бе обвинен и синът му, който тогава не бе открит и арестуван, заради което беше обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол.

Сред обвинените са и шуреят на Стайков – Белун Хазърбасанов и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров. Според прокуратурата те са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лева при търговска дейност. Те бяха задържани през септември при акция на ГДБОП и спецпрокуратурата, която бе продължение на акцията през юли 2018 г. Тогава бе разбита фабрика край Карнобат, която бълвала нелегално цигари без бандерол.

На 20 декември Апелативният спецсъд реши окончателно да потвърди мярката задържане под стража на алкохолния бос Миню Стайков и шурея му Белун Хазърбасанов. Искането за промяна на мярката в по-лека бе направено от защитника на Стайков – адвокат Лъчезар Таков, защото здравословното състояние на клиента му се влошило драстично зад решетките и е отслабнал с 10 кг. откакто е в ареста. За последните заседания Стайков бе каран с линейка и в инвалидна количка, а трима експерти изготвиха заключение, от което става ясно, че е получил мозъчен инсулт на 31 октомври. Хазърбасанов пък страда от диабет, но апелативните спецмагистрати прецениха, че и двамата могат да се лекуват и възстановяват в условията на ареста и МВР болница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право