Стамен Янев обвинен за „златните паспорти“ на китайци и руснаци (обзор)

Стамен Янев, бивш шеф на Българската агенция за инвестиции и съученик на Асен Василев.

Съученик на Асен Василев стана клиент на прокуратурата

Сигналът е постъпил през февруари 2022 г. от депутат от ДПС

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение за престъпление по служба срещу Стамен Янев, бивш изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Той ще отговаря за “златните паспорти”, издадени на около 120 китайци и руснаци, получили сертификати за инвеститори от агенцията, ръководена от Янев от 2015 до 2020 г.

Сигналът е постъпил в прокуратурата през февруари 2022 г. от депутат от ДПС и още тогава е образувано досъдебно производство, разследването по което продължава.

Името на Стамен Янев се свързва с Настимир Ананиев и Антони Тренчев, обвиняем като създател на криптоплатформата NEXO. И тримата в миналото са били в Движение “България на гражданите”. Янев е съученик с бившия финансов министър Асен Василев от гимназията в Хасково. През 2009 г. Янев е адвокат на фирма, собственост на Асен Василев. 

Стамен Янев участва в скандалната схема, по която на 27 май 2013 г. Василев като служебен министър на икономиката разписва два дни преди края на мандата му искане от искане от дружеството ВОЛАКОМ АД, представлявано от Кирил Петков, баща му - Петко Петков и Васил Василев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право