Стамен Янев с обвинение за „златните паспорти“

Той е близък до Асен Василев, Кирил Петков и кръга NEXO

Софийска градска прокуратура обвини Стамен Янев за „златните паспорти“, с които уредил над 120  руснаци и китайци. Той ще отговаря като шеф на Българската агенция по инвестиции – службата, която е издавала сертификати на чужденците, получавали „златни паспорти“ срещу обещания за инвестиции у нас.

Името на Стамен Янев се свързва с Настимир Ананиев и Антони Тренчев, обвиняем като създател на криптопирамидата NEXO. И тримата в миналото бяха бяха част от Движение „България на гражданите“.

Стефан Янев се оказа свързан и с бившия премиер Кирил Петков и особено с бившия финансов министър Асен Василев, с когото са съученици от гимназията в Хасково. През 2009 г. Стамен Янев е адвокат на фирма, собственост на Асен Василев.

Особено скандална е схемата, която свързва имената на Асен Василев и Стамен Янев през 2013 г., когато Асен Василев е служебен министър на икономиката от 13 март 2013 година до 29 май 2013 година.

След дълго чакане - на 14 март 2013 година постъпва искане от дружеството ВОЛАКОМ АД, представлявано от Кирил Петков, баща му - Петко Петков и Васил Василев за издаване на Сертификат клас Б - за инвестиционен проект относно въвеждане в производство на летищни системи за безопасност в държавната зона Божурище - София, собственост на Национална компания индустриални зони (НКИЗ).

Сертификатът е готов на 27.05.2013 - точно два дни, преди да изтече мандатът на министър Асен Василев.

Два месеца след като прокуратурата започна разследване по „златните паспорти“, Стамен Янев бе спешно и кризисно освободен от ресорния министър в кабинета „Петков“ от позицията на шеф на Българската агенция по инвестиции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право