Прабългарите отново в лукс в „Игри на волята“ Траки ще спят в рибарската хижа, красивите Славяни отиват на безлюдния плаж

Забравен багаж спря движението на метрото до летище София

Наградите “Еми”: Бесен феминизъм и трансджендър активизъм

Руски свещеници протестираха срещу управлението на Путин

ЕС да разпределя бежанци по квоти

Русия издирва американски информатор

Мъжът, откраднал картини на Майстора: Много съжалявам, че съм влизал в тази къща

Таен руски чат без американци Политици и бизнесмени заключиха телефоните си

Гостуване в Горна Оряховица носи трофеи на ЦСКА

Президентът Радев: Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход

На какви почивки имате право, когато работите на компютър

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 24 септември 2019

Президентът Радев в Ню Йорк: България и САЩ са стратегически съюзници и не следва да има ограничение за визите

39% от семейния бизнес е в търговията 104 хил. са фамилните предприятия в страната

Барикадиралият се мъж в блок в София заплашвал с убийство собственик на охранителна фирма

„Стандарт енд Пуърс“ потвърди кредитния рейтинг на България с положителна перспектива

„Стандарт енд Пуърс“ (Standard&Poor’s) потвърди кредитния рейтинг на България с положителна перспектива, съобщиха от пресслужбата на Министерство на финансите.

От там уточняват, че рейтинговата агенция е потвърдила дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB-/A-3’.

„Перспективата пред рейтинга остава положителна“, се посочва в съобщението до медиите. От Министерство на финансите цитират обобщената оценка на S&P, според която фискалната и външната позиция на страната остават силни, а очакванията за икономическия растеж се оценяват като благоприятни, независимо от структурните ограничения в дългосрочен план.

„Положителната перспектива пред рейтинга отразява значителната вероятност България да се присъедини към Валутен механизъм II (ВМ II) през следващите 12 месеца“, се посочва още в съобщението.

От рейтинговата агенция очакват още БВП да се повиши с устойчив темп от 3,3 % през 2019 г., след което да се забави до 3 % през 2022 г. Сред факторите, които се открояват като водещи, са частното потребление и правителствените инвестиции. Рейтинговата агенция очаква още растежът на износа да се възстанови, въпреки по-слабото външно търсене през 2019 г. поради забавената икономическа активност при основните европейски търговски партньори. „Според S&P напредъкът по плана за действие за присъединяване към ВМ II се оценява като значителен, като повечето от поетите ангажименти са изпълнени или са в процес на изпълнение“, се посочва още в съобщението.

От МФ изтъкват, че агенцията би повишила кредитния рейтинг на България при влизане във ВМ II и обобщават, че по-нататъшен напредък в структурните и институционалните реформи би довел до повишаване на кредитоспособността на страната.

Уточнява се, че S&P може да преразгледа перспективата до стабилна, ако се появи натиск върху платежния баланс или финансовия сектор, например поради натрупване на макроикономически дисбаланси. Перспективата може да бъде ревизирана до стабилна и ако напредъкът по пътя към членство в еврозоната загуби скорост за продължителен период.

Пълното съдържание на прессъобщението на S&P Global Ratings можете да видите тук.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.