Станимир Стоилов - Авторът на приказки

През годините страната ни е имала своите големи имена във футбола. Христо Стоичков се превърна в синоним на България и победи навсякъде по света. В Щутгарт Красимир Балъков е със статут на легенда, а на „Местая“ и до днес помнят головете на Любо Пенев с екипа на „Валенсия“. За съжаление обаче родните треньори не могат да се похвалят с подобни велики успехи. Тази тенденция все пак бе нарушена от Станимир Стоилов. В неделя Мъри изведе „Астана“ до четвърта поредна титла в Казахстан, а отборът му направи история в страната, като стана редовен участник в групите на Шампионска лига и Лига Европа през последните години.

Казахстанската авантюра на Стоилов започна през юни 2014-а, когато малко неочаквано бе представен за нов треньор на местния “Астана”.

Изненадата идваше от факта, че бившият дългогодишен ас и капитан на “Левски” бе натрупал сериозен стаж като наставник. Последните големи успехи на “сините” са именно под негово ръководство. Далеч от “Герена” той спечели Купата на България с “Литекс”. Беше и национален селекционер на България (2009-2010 година). Води за кратко кипърския гранд “Анортозис”, а последният му отбор бе пловдивският “Ботев”.

До идването на българина “Астана” не можеше да се похвали с пробив в Европа. В историята си имаше само 2 купи на Казахстан и една Суперкупа. Реално - нищо сериозно.

Нещо повече, при единственото си участие в евротурнирите казахстанският тим срещна именно

“Ботев” (Пловдив), воден по това време от Мъри. Това се случи в Лига Европа през сезон 2013/14, а “канарчетата” продължеха убедително напред след победи с 1:0 като гост и 5:0 в Бургас. Това само по себе си показва контраста на сериозните промени, осъществени след идването на Стоилов в бившата съветска република.

Още през първия сезон “Астана” успя да стане шампион, а това е бе и първа титла за клуба. Заслуга за това има, разбира се, целият треньорски щаб, включващ още легендата от САЩ-94 Цанко Цветанов и Саид Ибраимов.

Дебютът на Стоилов с “Астана” в евротурнирите бе приет като грандиозен успех в страната - отстраняване на арменския “Пюник”, израелския “Апоел” (Тел Авив), а след това и на шведския АИК. На прага на групите на Лига Европа обаче “Виляреал” прекъсна, но само за кратко, европриказката на “Астана”. Това бе началото на славна страница в историята на клуба.

Последваха нови 3 шампионски титли, а между всяка една от тях тимът бе фактор в Европа. Година след отпадането от “жълтата подводница” Стоилов промени завинаги историята на футбола в Казахстан - “Астана” стана първият местен отбор, пробил до групите на Шампионската лига.

И докато за скромния доскоро отбор това бе нещо ново, Мъри вече знаеше отлично чувството да чуеш на живо химна на турнира.

Това бе второ подобно постижение за българския спец след онова с “Левски” от сезон 2006/07. Но сега то бе с много по-висока степен на трудност, защото в случая със “сините” те бяха играли година по-рано 1/4-финал за Купата на УЕФА, а “Астана” никога преди не бе постигал нещо подобно.

Твърде сериозен успех за човек, който у нас дори бе иронизиран за желанието му неговите отбори да играят т.н правилен футбол. За съжаление в България в повечето случаи оценяваме хората твърде късно.

И докато със “сините” Стоилов не успя да спечели нито една точка, с “Астана” това бе променено. Тимът завърши последен в групата, но постигна престижни ремита с “Бенфика” (2:2), мадридския “Атлетико” (0:0) и на два пъти с “Галатасарай”. Страхотно представяне за абсолютен дебютант в най-силния клубен турнир на Стария континент.

Година по-късно “Астана” отново бе част от груповата фаза, но на Лига Европа. Там шампионът на Казахстан спечели 5 точки в мачове с “Олимпиакос” (1:1), АПОЕЛ (2:1) и “Йънг Буйс” (0:0).

През настоящия сезон Стоилов продължи да трупа както лични постижения, така и клубни отличия. Записа победа №100 във вътрешния шампионат по пътя към Четвъртата, а в Европа успя да отстрани полския шампион “Легия” (Варшава). Победи и “Селтик” у дома с 4:3 преди да дойде отрезвяваща загуба в Шотландия с 0:5. Но всяко зло за добро, защото в Лига Европа “Астана” в момента мечтае за нов голям подвиг и участие на 1/16-финал. Стоилов и компания са втори в своята група след два успеха над “Макаби” (Тел Авив), един от които исторически - 4:0. Това е най-голямата победа за клуба в евротурнирите. Така два двубоя преди края на фазата казахстанците държат всичко в ръцете си. А това може да се окаже и последната казахстанска мисия на Мъри. Специалистът е с изтичащ договор, а апетит към него има от редица отбори от Русия и Китай, както и турските грандове “Трабзонспор” и “Фенербахче”. А Мъри вече няма какво да доказва на Казахстан. Постигна повече от колкото всеки друг специалист, работил там, през последните 26 години. Може би е време за нова красива приказка... Тази вече е с гарантирано щастлив край.

Поучи се от грешките си

Станимир Стоилов показа, че може да извлича поуки от грешките, които е правил в треньорската си кариера. След като в “Анортозис” привлече бившите играчи на “Левски” Димитър Иванков, Игор Томашич и Ричард Еромоигбе, но не успя да постигне желаните резултати, Мъри не повтори този ход при втория си престой зад граница. В “Астана” се засече единствено с нападателя Атанас Курдов, привлечен по-рано през сезона от казахстанците, но юношата на “сините” не се задържа дълго в тима. А след това Стоилов така и не се реши да привлича родни играчи.

 

За него

Пренаписа историята в Казахстан

“От 2004-а до 2008 година в клуба аз и Мъри вкарахме в “Левски” над 50 милиона лева по документи. Чисти пари като рилските езера. Нормално е един ден той да се върне в клуба. Станимир Стоилов е най-успелият треньор на “Левски” в последните 25 години, както аз съм най-успешният ръководител в историята. Какво да обяснявам на хората и на левскарите кой е Мъри Стоилов? Той пренаписа историята на казахстанския футбол. В “Левски” му бях гръб първата година. Тогава пак се изписаха тонове глупости, че аз съм си сложил треньор, за да командвам парада. Но времето извади всичко на светло”

Наско Сираков, легенда на “Левски”

Отвори вратите на българите

“Благодарение на имиджа, който направи Станимир Стоилов, вратите пред останалите български треньори в Казахстан бяха отворени. За Мъри говорят неговите резултати. Той винаги е имал голям потенциал за тази професия. С него сме добри приятели и съм много щастлив за постиженията му. На една пресконференция след мач на “Астана” с финландския ХИК (4:3) журналистите посрещнаха Мъри на крака и с аплодисменти, защото знаят какво е постигнал той за техния футбол.”

Димитър Димитров-Херо, треньор на “Лудогорец”

 

Моята гордост

“Мога да кажа, че се гордея като негов учител. Той проявяваше треньорска дарба още, когато беше футболист в “Левски”. Често преди среща или след мач ме разпитваше най-подробно за дадена тактическа ситуация. Попиваше всичко. Изобщо не съм учуден, че стана треньор и че вкара “Левски” в групите на Шампионската лига. Не съм изненадан и от успехите, които постигна в Казахстан. Там направи голям бум, но не случайно, а с много работа. Вярвам, че още не е достигнал своя връх. Спомням си в “Левски”, бяхме на лагер в Албена. След втората тренировка за деня той идваше в моята стая и ми взимаше записките. Превеждаше си ги, защото бяха на сръбски и всичко въвеждаше в компютър. Той е хитър и умен. Беше изключително любознателен. След няколко години, когато Мъри вече беше треньор на “Левски”, а Сираков директор, се чух с Наско по телефона. И той ми каза: “Спечелихме шампионата на България и да знаеш, че Стоилов ще бъде голям треньор”. Така и стана.”

Любко Петрович, бивш треньор на “сините”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ