Станка Златева - Мъжкото момиче

Станка Златева остава най-титулуваната в световната борба, въпреки че измина година, откакто е прекратила състезателната си кариера. Носителка е на 6 европейски и 6 световни титли. Двукратна сребърна медалистка от олимпийски игри, три пъти обявявана за №1 на годината от Международната федерация по борба и избирана три пъти за най-добър спортист на България. Навръх рождения си ден 1 март Златева сбъдна поредната си мечта да има своя зала, където да тренира деца. Първата копка вече е факт в Сливен.

„Спортът ми е дал не най-много, а всичко - казва Станка Златева. - Донесе ми много гордост, слава и възможности да опозная нови места по света. Спечелих много медали, всички са ми ценни. Няма един по-голям или един по-малък. Не мога да си представя какво бих правила, ако не беше спортът. И ако се наложи, бих извървяла същия път.“

Въпреки че е обиколила доста страни, шампионката винаги се връща в България. И тук се чувства най-добре, а именно в родното си село Крушаре. Характерът й е кален още от дете. Често играе футбол с момчетата и признава, че предпочита да е „в екшъна“, отколкото да гледа отстрани. А понякога след мач се е стигало и до спречквания, в които е надделявала. Обожава също конете. Заради тях се захваща с модерен петобой, но поради липса на условия за тренировка се отказва.

Тогава я забелязва първият й треньор Демир Демирев, който вижда изключителните физически данни на Златева. Предлага й да опита с революционния за тогава спорт - женска борба. Без да се колебае, Станка се впуска в предизвикателството, макар че не знае правилата. Харесва й. Не след дълго започва да печели медал след медал. Най-големите си успехи обаче шампионката постига с треньора Симеон Щерев, който я взема под крилото си.

„Той е не само невероятен треньор, но и страхотен човек - казва Златева за своя наставник. - Знае как да ме респектира и мотивира. Приемам всичко казано от него и досега не съм сбъркала.“

А мотивацията е доста проста. Със заканите да спре да я тренира, „защото не може да гледа как един роден победител се примирява с второто място и не вярва в силите си“. Така Станка се връща на тепиха с нови сили и с изгаряща енергия прегазва съперничките си за поредната титла.

Шампионката често тренира с мъже поради липса на конкуренция. А в ролята на спаринг партньор влиза и Щерев. И разкрива, че когато започнеш да побеждаваш мъжете, ще ти е лесно с жените. Така и става.

Единственото, което се изплъзва на Станка, е олимпийското злато. Но приема трезво факта. „Явно така е било писано“, казва шампионката.

Никога не изневери на България, макар че е имала доста апетитни предложения. И дори в преследването на олимпийската цел отиде в Азербайджан, но само да тренира, защото там Симеон Щерев има професионални ангажименти.

Златното момиче признава, че понякога славата й тежи, и разкрива, че името Станка Златева не го употребява никъде. „Аз съм човек като всички останали, не съм табелка - казва тя. - Дала съм своята дан за обществото и не се чувствам нещо повече. Не се чувствам звезда. Макар че България и хората в България ме подкрепят и обичат.“

Преди 4 години Златева се впуска в политиката като кандидат-депутат за Сливен от листата на ГЕРБ. Но неуспешно. Явно това не е било нейното амплоа и се примирява. В риалити шоуто обаче има успех. Участва във „ВИП Брадър“ и печели изданието през 2013 г. А големият й коз да грабне сърцата на публиката е нейното непринудено и естествено държание, без грам превзетост и преиграване.

След края на състезателната си кариера Златева се захвана с треньорство. Създава свой клуб, който носи нейното име, и тренира няколко деца. Поема и треньорския пост на националния ни отбор за кадетки. „Искам да ги науча да се борят, да имат желание и самочувствие, да тренират усърдно, да трупат опит и да им предам от моя шампионски дух“, откровена е тя.

Сега шампионката е на път да реализира поредната си голяма мечта - да има своя зала по борба. Първата копка вече е факт.

А следващата й цел е може би да създаде семейство. „Когато е писано, тогава“, казва философски тя.

 

Обича да пътува

Станка Златева признава, че много обича да пътува. Риболовът също не й е чужд. А най-добре се чувства в спортно-елегантно облекло. Държи дрехите да са най-вече удобни. Никога не е следяла стриктно какво да яде - от всичко по малко. А най-обича прясно зеле с домати. Разкрива, че е суетна, но с мярка. Обожава парфюмите. Слабост на шампионката са плюшените играчки и има богата колекция. Предпочита компанията на силния пол, защото ако две жени се съберат на едно място, започват клюките. А те не са по сърце на шампионката. Като всеки модерен човек ползва интернет, но за да следи новините и пощата си.

 

За нея

Притежава най-хубавите български качества

Тя е земен и много добре балансиран човек. Носител на най-хубавите български качества - пряма, упорита, отговорна, настойчива. А като спортист за нея вече всичко е казано. Достигнала е световна слава и само заслужава едно дълбоко уважение и преклонение. И както е модерно сега да се казва - легенда. И при това жива легенда на борбата.

Цено Ценов, президент на Европейската федерация по борба

 

Тя е пример за младите

Станка е отличен пример за много млади борци как трябва да преследват и да сбъдват мечтите си. Много е амбициозна и упорита. И най-вече - не се предава пред трудностите. Само така се става голям шампион. Неслучайно тя продължава да е най-титулуваната в света, а рекордът й скоро едва ли ще бъде достигнат. Щастлив съм, че България има такъв боец!

Валентин Йорданов, президент на Българската федерация по борба

 

Никога не се предава

Колкото и трудни моменти да е имала, никога не губи самообладание и не се отказва. Винаги е преследвала целите си. Независимо от контузии превързва ръце, крака, лакти и тръгва напред. Искаше медали, титли от големи първенства. Тренираше здраво и ги постигна. Много е борбена, железен характер!

Радослав Великов, бронзов олимпийски медалист от Пекин 2008

 

Тя е по-мъжко момиче от мъжете

Станка е много по-мъжко момиче от повечето мъже на тепиха. Преди да я срещна, не бях работил с такъв човек. Определено е по-лесно, защото има огромно желание за изява. Амбицирана беше да стане голям спортист и стана. Изключително дисциплинирана и коректна в залата и извън нея. И това даде резултат.

Симеон Щерев, личен треньор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети